Olovo

Poziv na pješački pohod od Olova do Potočara u povodu 11. jula – Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Učesnici pješačkog pohoda 2014 godine
Učesnici pješačkog pohoda 2014 godine

I ove godine, u danima koji prethode 11. julu – Danu sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, održat će se tradicionalni Marš mira na koji je iz Nezuka prošle godine krenulo 5500 učesnika. Na Maršu mira su učestvovali brojni građani BiH, dijaspore, kao i stranci a među njima su i građani Olova koji prije toga pješače od Olova do Nezuka.
Već 11 put Kasim Ejubović zvani Taso borac pripadnik 1.Slavne olovske brigade prvo tri puta sam a potom zajedno sa onima koji mu se pridruže 6 dana putuje pješice od Olova do Potočara odnosno Srebrenice. I ove godine kaže odlučan je da sa svima koji mu se pridruže prepješači put dug 240 km kako bi dali svoj doprinos u obilježavanju 11. jula – Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
Najveći broj učesnika u pješačkom pohodu iz Olova do sada je bio 22 ,prošle godine ih je bilo 14 kaže Kasim u nadi će im se ove godine priključiti veći broj učesnika.Nekoliko pojedinaca , Općinski načelnik Đemal Memagić ,Dom zdravlja Olovo ,preduzeće “Alma Ras” do sada su nas svaki put podržali pa se nadamo da podrška neće izostati ni ove godine kaže Kasim.
Snaga volje je jača od svega priča nam Kasim sa suzama u očima svaki put kad spomenemo žrtve Srebrenice i način na koji su se živi morali spašavati kako bi došli do slobodne teritorije što je i njega povuklo da vidi,doživi i suosjeća sa Bošnjacima Srebrenice.
-Poduhvat jeste zatjevan ali nije nemoguć a cilj je častan i plemenit sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici.Bar jednom u životu bi svaki građanin naše zemlje trebao bi učestvovati u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.Podrška naših sugrađana bilo koje vrste bi nam dobro došla ako ništa drugo bar da nas isprate u utorak 4.jula u 8 i 30 sa trga „Senahid Bolić Bolo“ ispred Općine Olovo,kaže Kasim u razgovoru za naš radio.
Svi koji žele učestvovati u pješačkom pohodu od Olova do Potočara mogu se prijaviti na broj tel.062 787 813 kod organizatora Kasima Ejubovića.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button