Olovo

Bivši borci obilježili 25 godišnjicu od osnivanja Izviđačko diverzantskog voda Olovo

U povodu 25 -godišnjice od osnivanja ,danas su se u Olovu okupili nekadašnji pripadnici Izvađačko-diverzantskog voda Olovo.Nakon što su na centralnom spomen obilježju na trgu „Senahid Bolić Bolo“ položili cvijeće i učenjem Fatihe odali počast šehidima i poginulim borcima, prisutnima se kratko obratio ratni komandir IDV-a Emir Mešić dobitnik Zlatnog ljiljana ,Srebrenog štita i Zahvalnice Općine Olovo za doprinos u odbrani Olova.

-Okupili smo se danas ovdje kako bi se podsjetili na najteže i ujedno najsvjetlije dane naše historije kada smo bez puno razmišljanja u tenama i farmericama stali u odbranu svojih i života naših porodica i za opstanak ovog grada.Nadam se da svako od vas bez obzira koliko se drugi kitili našim perjem i pisali pogrešne činjenice ,pričate svojoj djeci o slavnim danima herojskog otpora daleko naoružanijem neprijatelju.Ne možemo živjeti od prošlosti, našu djecu moramo učiti da se Bosna i Hercegovina od sada mora braniti znanjem i titulama.Dajte zadnju marku za obrazovanje vaše djece i učite ih da nikada ne zaborave žrtvu naših šehida i poginulih boraca koji su izgubili život braneći ovaj grad i domovinu.-kazao je Mešić.

Na samom početku agresije na BiH ,tačnije 18.04.1992.godine na inicijativu Mustafe Hajrulahovića Talijana komandanta Patriotske lige BiH i Općinskog štaba TO,bez naoružanja i municije nekoliko prijatelja i školskih drugova njih 52 a kasnije 98 boraca formirali su IDV na koji su kako kažu danas svi ponosni.
-Naša jedinica je dala 18. šehida i 7. Zlatnih ljiljana,jednog dobitnika priznanja Zlatna policijska značka.Posebno nas raduje što su bivši pripadnici IDV-a ,tada mladići, danas uspješni poslovni ljudi koji imaju svoje porodice i žive od svog rada.-ističe Mešić.

Radost zbog susreta i ponovnog viđenja nekadašnjih ratnih drugova očitovala se na licu svih koji su druženje uz ručak nastavili u restoranu „Panorama“ koji je sponzor današnjeg okupljanja.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button