AktuelnoVijesti iz ZDK

MUP-a ZDK počeo kampanju u saobraćaju “SMANJI BRZINU-SPASI ŽIVOT”

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je, kako smo već informisali javnost, u proteklom periodu intenzivirala aktivnosti iz svoje nadležnosti, na kontroli vozača i vozila, te dokumentovanju i sankcionisanju prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. Cilj naznačenih aktivnosti je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i prekršaja u saobraćaju, kako bi se unaprijedilo postojeće stanje, te postigao visok stepen bezbjednosti saobraćaja na putevima na području Zeničko-dobojskog kantona.

U nastavku naznačenih aktivnosti, koje se poduzimaju u okviru Operativnog plana na poboljšanju bezbjednosti saobraćaja, planirana je i zavedena kampanja pod sloganom “SMANJI BRZINU-SPASI ŽIVOT”, koja će se u narednih mjesec dana sprovoditi na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona.
U okviru zavedene kampanje, policijski službenici će prilikom zaustavljanja i kontrole vozila, vršiti podjelu letaka, na kojim su, pored slogana kampanje, predočene autentične fotografije saobraćajnih nezgoda sa tragičnim posljedicama, kao i zakonske odredbe u pogledu kazni za prekoračenja dozvoljene brzine.

Kako je planirano, u okviru ove kampanje će se poduzimati i aktivnosti na kontroli poštivanja obaveza vozača prema pješacima, a posebne mjere će biti poduzimane u svim gradovima i na ulicama u blizini škola, uzimajući u obzir početak školske godine i veće prisustvo djece na ulicama i pješačkim prijelazima. Tokom ovih aktivnosti, bit će pojačano prisustvo policijskih patrola na gradskim ulicama, kako bi se svim pješacima, a naročito đacima, pružila maksimalna sigurnost.

Kampanju će provoditi službenici svih policijskih stanica Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a glavni cilj ove kampanje je kontrola brzine kretanja vozila i dokumentovanje svih slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila. Prilikom podjele letaka, policijski službenici će vozačima ukazivati na značaj poštivanja saobraćajnih propisa, te rizika i opasnosti koje proizilaze iz brze vožnje, kao i na važnost i obavezu poštivanja svih saobraćajnih propisa, posebno onih koji se odnose na sigurnost pješaka u saobraćaju.

Nadamo se da će naznačene aktivnosti rezultirati željenim efektima i da će vozači i drugi učesnici u saobraćaju, ove aktivnosti shvatiti krajnje ozbiljno, uz uvažavanje i poštivanje svih saobraćajnih propisa, kako bi se u konačnici, našim zajedničkim aktivnostima i naporima, unaprijedila bezbjednost odvijanja saobraćaja na putevima na području Zeničko-dobojskog kantona.

Odsjek za odnose s javnošću,
analitiku i planiranje

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button