KulturaVijesti iz ZDK

Predstava “Dječak koji ne želi da odraste” uskoro u najudaljenijim osnovnim školama u Zeničko-dobojskom kantonu

ZENICA, 05.novembra – Članovi Udruženja za promociju i razvoj kulturnih aktivnosti “Studio teatar” iz Zenice počelo je realizaciju projekta „Pozorište, pravo svakog djeteta“, u okviru koje sa predstavom “Dječak koji ne želi da odraste” nastupa u najudaljenijim osnovnim školama u Zeničko-dobojskom kantonu. Jedan od glavnih ciljeva projekta je učiniti teatar dostupnim svima podjednako, ili se barem potruditi da on dijelom postane dio odrastanja i djeci koja žive na selu.

“Želja naše ekipe je da predstavu pogledaju djeca koja možda nikada nisu imala priliku gledati profesionalne glumce na sceni. To ćemo učiniti na taj način što ćemo mi kao tetarska trupa, koja je u nezavisnoj produkciji napravila predstavu za djecu, otići u najudaljenije osnovne škole na području ZDK i tamo odigrati predstavu”, kaže predsjednik udruženja Nusmir Muharemović.

Predstava „Dječak koji ne želi da odraste“ ima u potpunosti pedagoško-odgojnu ulogu koja se ogleda u unapređivanju komunikacijske i receptivne vještine, afirmaciji sistema vrijednosti koji je neprolazan, razvoj ljubavi prema porodici, prirodi, životinjama, prijateljstvu i međusobnom uvažavanju, te razvoj čitalačkih interesa i čitalačke kulture.

Projekat će se implementirati u dvanaest općina Zeničko-dobojskog kantona u Zenici, Zavidovićima, Žepču, Olovu, Brezi, Visokom, Kaknju, Varešu, Doboj jugu, Tešnju, Maglaju i Usori.

“Naša obaveza da učinimo barem male korake koji će ispravljati isključenost ove kategorije stanovništva kada je u pitanju konzumiranje umjetnosti, u ovom slučaju, konkretno, teatra. Želja nam je da razvijemo dječja interesovanja za pozorište, uspostavimo naviku odlaženja u pozorište, ali i da im pomognemo da bolje razumiju teatar”, ističe Muharemović.

Projekt uključuje i škole za obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju, pa je baš zbog toga prva u nizu škola u kojoj je odigrana predstava odabrana JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Zenica.(enb)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button