AktuelnoOlovo

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Olovo i akademijom obilježen 25.novembar Dan državnosti BiH

U sali Centra za kulturu ,sport i nformisanje danas je održana svečana sjednica OV Olovo.Nakon intoniranja himne BiH ,čestitajući Dan državnosti BiH dr.Enida Brkić predsjedavajuća OV Olovo kratko je podsjetila na historijske činjenice vezane za 25.novembar i njegov značaj za našu domovinu BiH.
U svom obraćanju prisutnima,Općinski načelnik Đemal Memagić je istakao važnost borbe svakog pojednica za prosperitet Olova.
-Iskorištavanje prirodnih resursa koje Olovo ima je ujedno i borba svih nas na svom polju za budućnost koju gradimo.Proširenje kapaciteta BRC „Aquaterm“ je započelao kao i iskorištavanje rude olova koju imamo ,iskorištavanje hidropotencijala treba da uslijedi,zaštita šumskog bogatsva i vraćanje onoga što nam pripada treba da bude cilj svih nas a ne samo Općinskog načelnika.Vrijeme je da izgradimo općinu Olovo kakvu želimo ,dostojnu života svakog čovjeka koji živi u njoj,kazao je između ostalog Općinski načelnik Đemal Memagić.
Prisutnima se obratio i vijećnik OV Olovo Nermin Sadiković koji je nakon čestitke svima u povodu Dana državnosti BiH ,izrazio podršku Općinskom načelniku Memagiću ,kazavši da je načelnik u svom“historijskom govoru“ rekao sve što danas čini svakodnevnicu naše općine.
-Želim da iskažem podršku koju ćemo nadam se bez obzira kojoj opciji pripadali iskazati u ostvarivanju pomenutih ciljeva,kazao je između ostalog Sadiković.
Svečanu akademiju su priredili učenici MSŠ „ Musa Ćazim Ćatić“, OŠ „Olovo“ i OŠ „ Hasan Kikić „ Solun pod vodstvom prof. Mirsade Mešić, nastavnice Nihade Mašić i nastavnika Adisa Jamakovića.
Nakon uvodne riječi učenice Amere Karić recital Maka Dizdara „ Uspavanka“ recitovala je učenica Azra Smajić, učenice Merisa Ivojević i Muamera Sokolar
recitovale su pjesmu Envera Čolakovića „ Kob mog naroda“ .„Pjesmu o domovini“ izveo školski muzički sastav OŠ „ Hasan Kikić“ Solun.Recital Musa Ćazim Ćatić „Povjest otadžbine“ recitovale su Mejra Hadžiabdić i Meliha Džinić.Na kraju svečane akademije proglašen je pobjednik odnosno pobjednica na konkursu Udruženja antifašita općine Olovo koji je bio raspisan na temu „Mladi i antifašizam danas u BiH“.Prvo mjesto osvojila je učenica III 2 razreda srednje škole „Musa Ćazim Ćatić“ Olovo Enisa Karamović koja je pročitala svoj literarni rad.
Pjesmu„ Bosnom behar probeharao“ izveo je muzički sastav MSŠ- Ajsel Žilić, Merima Rizvanović i Berina Hadrović.
Nakon svečane akademije predstavnici Općine Olovo,OV,političkih partija i udruženja i organizacija, položili su cvijeće i odali počast na Trgu „Senahid Bolić Bolo“ na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima općine Olovo i šehidskom mezarju u Solunu kao i na partizanskom spomen obilježju .Slušatelji su sjednicu mogli pratiti u direktnom prijenosu na talasima Radio Olova.Foto K.P tekst A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button