KulturaVijesti iz ZDK

Premijera predstave „Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića“ u BNP Zenica

ZENICA, 28.novembra – U produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i „Kulturnog centra“ Novi Pazar najavljena je sutrašnja premijerna izvedba predstave „Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića“, koja predstavlja autorski projekt reditelja Zlatka Pakovića.

Radi se o scenskom upriličenju Sijarićeve ideje i vizije o tome da postoji duhovno jedinstvo religijskih i nacionalnih različitosti, koje su na sceni okupile regionalnu autorsku i glumačku ekipu.

Angažman na ovoj predstavi prvi put predstavlja kao nosioca pozorišne produkcije novopazarski ‘Kulturni centar’, koji uz sve promoviše sandžačkog pisca i njegovo djelo, a istovremeno je angažman reditelja Zlatka Pakovića značajan zbog njegovog temeljitog poznavanja života i djela velikog pisca.

“Predstava ‘Bojte se Allaha: smisao života i smrti Ćamila Sijarića’ posljednji je apel ljudima na ovim prostorima, toliko natopljenim krvlju nevinih žrtava, da se dozovu pameti i ljubavi”, istakao je najavljujući predstavu autor Paković.

Za njega životno djelo Sijarića treba da se uzme kao mjerilo ljubavi, ljudskosti i mirotvorstva, što bi trebalo da na sve jugoslavenske prostore zauvijek donese trajan mir i suživot. Sam naslov predstave predstavlja dio “ljubavnog grafita” sa zeničkih zidova i nagovještaj značajnih autorskih opservacija pisca i humaniste Ćamila Sijarića.

U predstavi, koja je protkana muzikom i stihovima sufije Yunusa Emre, Jovana Sterije Popovića, Vladislava Petkovića Disa i reditelja Pakovića, igraju glumci Boris Milivojević, Selma Mehanović, Saša Handžić, Enes Salković i Vahid Džanković.

Zenička premijera je zakazna za sutra, srijeda 29.novembra, u 19 i 30 sati na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a premijera na sceni Kulturnog centra u Novom Pazaru je planirana za 19.decembra.(enb

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button