KulturaOlovo

U Gospinom svetištu u Olovu održan tradicionalni Božićni prijem

U Gospinom svetištu u Olovu uoči jednog od najvećih katoličkih blagdna Božića održan je tradicionalni Božićni prijem koji je organizovao upravitelj svetišta fra.Ilija Božić.Pored Načelnika općine Olovo Đemala Memagića te predstavnika vjerskog,kulturnog,privrednog i političkog života iz Olova prijemu su prisustvovali i gosti iz Vareša, Kaknja i Busovače.Obraćajući se prisutnima riječima dobrodošlice u ulozi domaćina fra.Ilija Božić se osvrnuo na proteklu kalendarsku godinu za koju je kazao da je bila uspješna.
-Napokon smo Bogu dragom i ljudima hvala uspjeli kompletirati svu potrebnu dokumentaciju i projekte za sanaciju crkve i istu smo proslijedili Federalnom ministrastvu prostornog uređenja,koje je dalo pozitivan odgovor na naša nastojanja.Sada je samo preostalo da projekte počnemo i realizirati.Iskreno se nadam da ćemo s proljećem sljedeće godine uvesti strojeve u crkveno dvorište i da ćemo početi raditi ono za šta budemo imali finansijske mogućnosti,kazao je između ostalog fra Ilija Božić.

Za rješenje problema slijeganja tla na kojem se nalazi Gospino svetište koje je 2010.godine proglašeno nacionalnim spomenikom kulture BiH bit će potrebno izdvojiti oko pola miliona maraka ,za šta će prema riječima fra Božića ,trebati podrška svih relevantnih institucija i pojedinaca u državi BiH.

Čestitajući Božić svima koji slave poželio je da 2018.godina bude ispunjena mirom,zdravljem životnom radošću i sigurnoću,međusobnim poštivanjem i prihvaćanjem jer samo tako možemo ovu našu državu izgraditi kao mjesto gdje će ljudi željeti živjeti a ne odavde ići,kazao je fra Ilija Božić.

Prisutnima se obratio i zamjenik glavnog imama MIZ Olovo Eldin Kamenjašević koji se u ime MIZ Olovo i glavnog imama zahvalio na prilici da domaćinima i svima koji slave Božić čestita ovaj blagdan.

-U tradiciji Islama odnosno u osnovama učenja Islama jeste da mi pozivamo ka dobru,pa bilo to da je Božić,Nova godina ili Bajrami .Zaista je lijepo vidjeti tu radost na licima naše djece i naših građana jer i mi Muslimani se radujemo što naše komšije i prijatelji s radošću dočekuju blagdane dijeleći radost sa prijateljima i komšijama.Čestitam blagdan Božić i Novu godinu sa željama za zdravlje,nafaku,opskbru ,dobrosusjedske odnose i za razumijevanje,kazao je ef.Kamenjašević.

U svom obraćanju prisutnima Općinski načelnik Đemal Memagić zahvalio se domaćinima na prijemu uz čestitku za Sretan Božić puno zdravlja i porodične sreće.

-Mi u Olovu ne trebamo više dokazivati da smo jedno i da radimo ispravnu stvar mislim da to se vidi na svakom koraku.Mi ćemo tako nastaviti ,da svi građani općine Olovo imaju ono što zaslužuju a to je dostajonastvo življenja, svog bića i ja mislim da ćemo uspjet onako kako Bog zapovijeda.Kao i do sad mi vam stojimo na raspologanju za sve što možemo pomoći u obnovi i rekonstrukciji Gospinog svetišta koje je naš ponos jer Olovo se prepoznaje pored ostalog i po njemu,kazao je između ostalog načelnik Memagić.Ovdje možete poslušati i kompletan tonski zapis svih koji su se obraćali na Božićnom prijemu. Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button