KulturaNGO i udruženjaOlovo

Obilježena 24. godišnjica od smrti Senahida Bolića-Bole

Na koti Konjsko Brdo, ponad rodnih mu Bakića, danas se okupio veliki broj poštovalaca lika i djela ratnog olovskog k-danta Senahida Bolića – Bole, koji je na današnji dan prije 24.godine u Tuzlanskoj bolnici preminuo od rana zadobijenih u širem rejonu Kruševa 14. Janura 1994.godine, u jeku najžešće neprijateljske ofanzive na slobodne olovske teritorije.
Nakon intorniranja himne koju je pratilo postrojavanje pripadnika počasne jedinice OS BiH, na spomen obiljžje rahmetli komandantu Boli cvijeće su položili:
– Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević
– Ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković
– Ministarstvo za pitanje boraca KS
– Savez Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo
– JOB KS
– Općina Olovo
– ORVI 92-95 Olovo
– Udruženje demobilisanih boraca 1992-1995 Olovo
– 1. Četa Dragoradi 2 br.bat. „Bolo“
– OO SDA Olovo
– Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Olovo
– Zlatni ljiljani – Lukavac
– Savez brigadnih udruženja 1. Korpusa ARBiH
– PD „Smolin“ Olovo
– Udruženje Antifašista Olovo
– 3. Brdska četa II br.bat. „Bolo“
– Porodica Merdan
– UG „Senahid Bolić- Bolo“ i MZ Dolovi

Nakon polaganja cvijeća uspomene na rahmetli komandanta Bolu evocirali su njegovi saborci: Hazim Eskić, Mahid Sirćo – k.dir 2. čete II br.bat „Bolo“, Rasim Hadžiabdić – Lelo, Amir Višća – k.dir 3. čete II bb.bat. „Bolo“

Velikom broju prisutnih obratio se na kraju Ministar Bukvarević koji je uz čestitke organizatoru obecao pomoć Federalnog ministarstva manifestacijama koje, poput ove, čuvaju od zaborava naše heroje i uspomenu na tešku i slavnu borbu naše generacije.
Prigodan recital kazivale su učenice 8. Razreda Melisa Džinić i Majra Hadžiabdić.
Među onima koji su došli iskazati dužnu počast olovskom heroju bili su i obespravljeni borci „Kampa heroja“ koji već mjesecima ispred zgrade Federalne vlade traže jedinstveni registar boraca, ukidanje finansiranja boračkih udruženja i priznavanje prava na borački dodatak.
Osim čaja, sendviča i soka na koti „Konjsko“, u prostorijama mjesnog doma u Bakićima vrijedne žene MZ Dolovi-podružnice Bakići pripremile su ručak i osvježenje za brojne učesnike današnjeg pohoda. Tekst i foto K.P

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button