AktuelnoOlovoZdravlje

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona u Olovu prezentovao uvođenje plaćanja premije-markice zdravstvenog osiguranja u ZDK

Danas je u Olovu u organizaciji Zavoda zdravstevnog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona i DZ Olovo održan informativni sastanak sa predstavnicima javnih i privatnih ustanova i preduzeća i zdravstevnih ustanova sa područja općine Olovo.Cilj sastanka je prema riječima direktorice Zavoda Mirzete Subašić da upoznaju korisnike zdravstvenog osiguranja o uvođenju plaćanja premije-markice zdravstevnog osiguranja.Naime novom odlukom Zavoda otvorena je mogućnost da osiguranici sami izaberu da li će plaćati participaciju prilikom svakog korištenja primarne,specijalističko-konslultativne i bolničke zdravstevene zaštite u Zeničko-dobojskom kantonu ili će plaćanjem premije zdravstvenog osiguranja biti oslobođeni od plaćanja participacije shodno Odluci o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zadravstevene zaštite.
Najveći benefit od uvođenja premije(markica) osjetilo bi radno aktivno stanovništvo iz razloga što ova kategorija nije oslobođena plaćanja participacije ,te da prema važećoj Odluci učestvuju u troškovima korištenja zdravstene zaštite.
Iznos premije(markice) je 20.00 KM po osiguranom licu a vrijedi godinu dana .Krajnji rok za uplatu je 31.03.2018.godine za 2018.godinu.
Kako se moglo čuti od predstavnika Zavoda ZZO plaćanje premije je na dobrovoljnoj osnovi tako da osigurana lica koja ne izvrše uplatu premije osiguranja i dalje će plaćati neposredno učešće participaciju u skladu sa važećom Odlukom.

-Premije se odnose isključivo na zdravstevene usluge za koje se naplaćivala participacija,te 1.00KM za recept za lijekove sa esencijalne liste,kaže direktorica Zavoda ZO ZDK Mirzeta Subašić.

Info kampanja o premijama prednostima i benefitima, prema riječima organizatora ,ovih dana je organizovana u svim općinama Zeničko -dobojskog kantona.

Više informacija možete potražiti na stranici www.zzozedo.ba ili u prilogu ovdje; benefiti premije markice
Participacija oslobodjeno ,

Uplatnica urnek za premije (1)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button