OlovoOpćenito

Predstavnici Abasade SAD u BiH u posjeti deminerima u Petrovićima gdje je u toku projekat deminiranja površine pod minama

U Olovu tačnije u mjestu Petrovići nedavno je započeo projekat deminiranja 2.miliona i 400 hiljada m2 sumnjive minske površine.
Ovo područje danas je sa predstavnicima Općinske službe CZ Olovo posjetio predstavnik Ambasade SAD-a u BiH , Ethan Rings program menadžer za Evropu i vanjskopolitička pitanja ,koji finansiraju deminiranje terena na ovom ali i području Ol.Luku.
Predstavnici Američke Vlade danas su obišli lokacije na kojima je završeno deminiranje kao i one na kojima se trunutno vrše radovi i tom prilikom su izrazili svoje zadovoljstvo onim što su vidjeli na licu mjesta.
Prema riječima Avde Degirmendžića šefa Službe CZ Općine Olovo deminiranje terena na ovom području od velikog je značaja za općinu Olovo i stvaranje sigurnog okruženja za 112 stanovnika koliko ih trenutno živi u ovom selu.
-Deminiranjem ovog područja tačnije linije VRS, na kojem se se procjenjuje da će biti oko 300 mina, stvaraju se uslovi za sigurno kretanje i razvoj ovog dijela općine Olovo jer do sada mnogi nisu mogli prići svojim imanjima,ni koristi svoja dobra,ističe Degirmendžić.
Projekat deminiranja koji vrši Centar za obuku pasa za deminiranje u BiH,započeo je 1.marta i trebao bi biti završen 1.jula 2018.godine .

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button