AktuelnoKulturaOlovo

Ambasadorica Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova i Općinski načelnik Đemal Memagić građanima Olova svečano predali sebilj na upotrebu

Danas je Općina Olovo i Općinski načelnik Đemal Memagić sa saradnicima bio domaćin delegaciji Ambasade Republike Bugarske na čelu sa ambasadoricom Avgustinom Cvetkovom ,zatim bivšim ambasadorom Angelom Angelovim , koji je trenutno direktor direkcije za Jugositočnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Bugarske.
U prisustvu velikog broja zvanica i građana Olovo siboličnim presijecanjem vrpce od strane ambasadorice Cvetkove i Općinskog načelinka Memagića zvanično je obilježen završetak radova na sebilju odnosno projektu „Bugarska česma“ koji je ovim simboličnim činom predat na upotrebu građanima Olova.

Na svečanosti koja je upriličena u sali Centra za kulturu ,sport i informisanje ambasadorica Avgustina Cvetkova je izrazila svoje zadovoljstvo što je u prilici da bude u Olovu u povodu zajedničkog projekta Vlade Republike Bugarske i Općine Olovo. Prisutne je pozdravio Angel Angelov bivši ambasaor Republike Bugarske koji se posebno zahvalio Općinskom načelniku Đemalu Memagiću sa kojim je imao uspješnu saradnju koja je rezultirala da Olovo dobije sebilj koji je poklon prijateljskog naroda Bugarske Olovu i simboličan čin prijateljstva i saradnje koja će se nastaviti i u budućnosti.
Općinski načelnik Đemal Memagić pozdravljajući predstavnike Ambasade Bugarske u našoj zemlji je kazao da ova posjeta za nas građane Olova predstavlja potvrdu prijateljskog odnosa bugarskog i bosanskog naroda i lične posvećenosti uspostavljanju i učvršćivanju tih veza.
-Olovo je zahvaljujući donaciji Vlade Bugarske i ličnom zalaganju saradnika u ambasadi R Bugarske u BiH dobilo trajan spomen i podsjetnik na to prijateljstvo,kazao je između ostalog načelnik Memagić.

Prema sporazumu koji su u decembru 2016. godine u Sarajevu potpisale ambasada R Bugarske i Općina Olovo za izgradnju bugarske česme, odnosno sebilja u Olovu ,donirana su sredstva Bugarske razvojne pomoći u iznosu od 27,389 KM .
U realizaciji ovog projekta koji je u izvedbenom smislu vodilo preduzeće „Vizija“ utrošena su sredstva od 31.175 KM a razliku od 5.786 KM obezbjedila je Općina Olovo.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button