Humanitarne akcijeOlovo

U posjeti dječaku Rijadu Dubravcu koji se nalazi na liječenju u BRC “Aquaterm”

U BRC „Aquaterm“ Olovo ovih dana sa ocem Sadžidom Dubravcem boravi devetogodišnji dječak Rijad koji je u ranom djetinjstvu obolio od cerebralne paralize i sa 13 mjeseci ostao bez majke.

Sadžid Dubravac nakon smrti supruge Lejle sa dvoje djece bez posla je ostao sam da brine o porodici.Jedini izvor primanja je invalidnina od 412 KM koju prima Rijad jer otac o njemu brine 24 sata dnevno.
Iako sudbina ovoj porodici nije bila naklonjena ovaj hrabri čovjek zahvaljujući volji i snazi vlastitog duha uspijeva brinuti o porodici i malom Rijadu koji potuno ovisi o njemu.Sve ove godine kaže uspijeva prebroditi uz Boziju i pomoć dobrih ljudi koji su im pomagali pogotovo kada je riječ o banjskom liječenju koje je doktor preporučio.Od 2014.godine od kada dolazi u olovsku banju njegovo zdravstevno stanje se poboljšalo.
-Sada Rijad kada ga držim za ruke može pomalo hodati, pređemo tako iz sobe niz hodnik i stepenice što je prije bilo nezamislivo,kaže Sadžid.

Zahvaljujući dobrim ljudima koje kaže sreće svaki dan njihov život je puno lakši što mu daje snagu za sutra.
-Želim se ovom prilikom zahvaliti Melihi,Sejdi,Mustafi i Aidi i Radiju Federacije BiH,organizaciji Pomozi.ba koji su mi omogućili boravak u Banji Olovo za 20 dana.Svima želim dobro zdravlje i sreću a mom Rijadu da prohoda jer ja ću se boriti dok sam živi da on prohoda,kaže otac Sadžid.

Zahvlajujući dobrim ljudima jednu takvu posjetu zabilježili smo od strane Udruženja „Forum žena Sabina Jamaković“ iz Olova koje su ga posjetile i uručile skroman poklon njihovih članica.
Nihada Salibašić predsjednica FŽ Sabina Jamaković kaže da su bez puno razmiljanja žene prihvatile poziv da posjete Rijada a kako Rijad voli kolače i obećanje da će vrlo brzo dobiti i kolač od malina i čokolade koji su mu omiljeni.

Iako prognoze doktora u početku nisu bile dobre Rijad je danas učenik drugog razreda osnovne škole u Zavidovićima gdje pohađa redovnu nastavu i odličan je učenik.Iako je škola od kuće udaljena 8. km u jednom pravcu otac ga svaki dan odveze na nastavu i vrati kući.


Njegov osmijeh i vedri duh dovoljni su da ga zavolite na prvu kao što ga je zavoljelo osoblje „Aquaterma“ jer Rijad je ovdje već četvrti put i njegov zdravstevni napredak je ogroman kao i njegova želja da prohoda. Na naše pitanje kako mu je ovdje kaže super i da se dobro osjeća.Ko zna čuda u Olovu su moguća jer njegovi koraci su već čudo.
Rijad je u Olovu stekao i prijatelja Emira Karasalihovića koji ga redovno posjećuje i druži se s njim jer nakon što ga je upoznao zahvaljujući mami rado ga dolazi posjetiti jer kao i svako dijete obraduju ga igračke,lizalo ,čokolada.

Svaka pomoć dječaku Rijadu kojem je Sadžid i otac i majka je dobro došla pogotovo u banjskom liječenju koje za njega znači svakodnevni napredak i osmjeh na njegovom licu koji se ni sa čim ne može mjeriti.
Ukoliko možete i želite pomoći Sadzida Dubravca možete pronaći u Banji „Aquaterm“ gdje boravi do 15.aprila ove godine ili kontaktirati na broj tel.062 887 715 ili putem njegovog facebook profila.

Prikaži više

Povezani članci

Pogledajte također
Close
Back to top button