Olovo

Dobrovoljno vatrogasno društvo Olovo promovisalo raftersku sekciju i opremu za spašavanje na vodi

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Olovo u prisustvu mnogobrojnih građana i učenika srednje škole promovisalo završni dio projekta nabavke rafting opreme i obuke sedam certificiranih spasilaca.
Od 2014.godine kada je Olovo zadesila poplava radi se na na iznalaženju načina za bolju zaštitu i spašavanje stanovništva u slučajevima kada se za to ukaže potreba. Tako su u okviru DVD formirane tri sekcije obučenih i certificiranih spasilaca koji mogu djelovati u uslovima prirodnih ali i drugih nepogoda kaze za naš radio Senahid Ibrahimović predsjednik DVD Olovo.

-Ovo je zajednički završni dio projekta MZ Olovo i Olovske Luke koji podrazumijeva promociju nabavke i obuke certificiranih raftera koji su pokazali opremu i kroz vježbu na vodi demonstrirali spremnost i obučenost za spašavanje na vodi i pod vodom,kaže Ibrahimović.

Rafterska ekipa koja trenutno broji sedam obučenih i certificiranih momaka za spašavanje na vodi i pod vodom brojnim građanima je prezentirala novu opremu, ali i znanja i vještine.

Adin Pašalić vođa ekipe za spašavanje na vodi uspješno je prošao obuku zajedno sa svojim kolegama spreman je da učestvuje u bilo kojoj situaciji spašavanja ljudi.

-Kao i do sada ja i moje kolege spremni smo biti na usluzi našim građanima kada to zatreba.Nadamo se da nećemo imati puno takvih

prilika za spašavanje unesrećenih i da će naša oprema više biti korištena u sportskim aktivnostima na vodi,kaže Adin.

Uz 7 skipera, te 9 vatrogasaca- naredne aktivnosti, kaže predsjednik DVD Olovo Senahid Ibrahimović bit će usmjerene na završetak opremanja i obuke svih sekcija Društva.

U opštinskoj službi i štabu CZ, u čijoj se nadležnosti kordiniraju sve aktivnosti na zaštiti i spašavanju kažu kako opremanje DVD koje je podsjećamo nedavno dobilo i vatrogasno vozilo, predstavlja nemjerljiv doprinos sigurnosti građana i njihove imovine.

Projekat je odobren i proveden od strane UNDP-a u BiH u vrijednosti od oko 20.000 KM koje je donirala Vlada Švicarske i Švedske.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button