AktuelnoOlovoPrivreda

U Olovu danas ozvaničen početak eksploatacije rude olova

U Olovu je danas svečano obilježen početak podzemne eksploatacije rude olova i ceruzita dodjelom, preduzeću Geomet, koga je osnovala britanska grupacija Mineco, prve rudarske dozvole u BiH u poslednjih 30 godina. Svečanosti su pored predstavnika domaćih institucija Općine Olovo i Općinskog načelnika Đemala Memagića ,predstavnika kompanije “Mineco Group”Dominika Robertsa , ministra rudarstva energetike i šumarstva Federacije BiH Nermina Džindića i ambasador Velike britanije u našoj zemlji Edvard Ferguson i šef delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark.

Nakon šest godina dugog puta, 40 dozvola od 17 institucija i preko 12 miliona KM do sada uloženih u taj proces danas je preduzece Geomet započelo podzemnu eksploataciju rudnika olova i ceruzita, a to je, kaže direktor Ismar Šabović, samo važna faza u daljnjem zaokruzivanju proizvodnog procesa.

– Nama sada slijedi ishodovanje dozvola za preradu odnosno separaciju koja je planirana na platou ispred ulaza u jamu,kaže Šabović.

Pojednostavljivanje procesa dobijanja potrebnih dozvola prioritet je svih nadležnih institucija kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, najavljujući, u tom kontekstu skoru izmjenu postojećeg Zakona o rudarstvu.

S druge strane Dominik Roberst u ime investotra britanske grupacije Mineko obećao je daljnju posvećenost ove kompanije najboljim rudarskim praksama, ekološkim standardima i saradnji sa okruženjem, odnosno lokalnom zajednicom.
Za općinu Olovo ovo je nastavak tradicije eksploatacije rude olova ali i višestruke koristi od zapošljavanja do učešća u poboljšanju ukupne ekonomske slike Olova,ističe Općinski načelnik Đemal Memagić.

U rudniku trenutno radi 120 uposlenih, planovi su upošljavanje novih 100 radnika, da bi se dostigli planirani kapaciteti od 150 hiljada tona godišnje. To su konkretne koristi za lokalnu zajednicu ali će svaku pozitivnu priču slijediti drugi investiori što je jako važno za cijelu BiH poručio je britanski ambasador u našoj zemlji Edvard Ferguson.

S obzirom da su se istražni radovi finansirali kroz projekat Evropske Unije “Horizont 2020” ovo je i evropski projekat kazao je u svom obračanju šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske Unije u našoj zemlji Lars Gunar Vigemark.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button