Vijesti iz ZDK

KROZ PROGRAME POTICAJA UPOŠLJAVANJA VLADE ZDK OD 2015 DO DANAS ZAPOSLENO 1000 PRIPADNIKA BORAČKE POPULACIJE

Danas su u Zenici, potpisani ugovori po Programu za poticaj upošljavanja pripadnika braniteljske populacije između Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona, četrdeset pripadnika branilačke populacije, predstavnika poslodavaca te predstavnika općina u ZDK.
Po navedenom Programu, koji je Vlada Zeničko-dobojskog kantona prvi put pokrenula 2016. godine ukupno je uposleno 166 pripadnika braniteljske populacije iz svih općina Kantona.
Sredstva utrošena po javnom pozivu 2018.godine u iznosu od 243.600KM, izdvojena su isključivo iz Budžeta Kantona.
Ukupan iznos sredstava po ovom programu u periodu 2016.-2018. dostigao je iznos od preko 1.000.000 KM.
U narednom periodu očekuje se i potpisivanje ugovora po Programu samozapošljavanja koji, također, provodi ovo ministarstvo, za koji zahtjeve podnose pripadnici braniteljske populacije a koji su odlučili pokrenuti vlastite obrte. Ove godine broj zahtjeva za pokretanje vlastitog privatnog biznisa iznosi preko 180.
Pozivamo djecu šehida i poginulih branilaca da se prijave na otvoreni Javni poziv za zapošljavanje koji zajednički finasiraju Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko – dobojskog kantona i Federalni zavod za zapošljavanje a provodi Služba za zapošljavanje ZDK.
„Ministarstvo za boračka pitanja je u budžetu za 2018.godinu za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja planiralo 1.500.000 KM, a s obzirom da je ove godine povećan broj zahtjeva, što govori o povjerenju koje branilačka populacija ali i privrednici imaju u ove projekte, nastojat ćemo obezbijediti dodatna sredstva kako nijedan kvalitetan zahtjev nebi odbili“, naglasio je ministar Čolaković.
Na ovoj svečanosti ministar Fahrudin Čolaković je između ostalog rekao: „ Izražavam posebnu zahvalnost premijeru Kantona gospodinu Miralemu Galijaševiću i ministru finansija gospodinu Andreju Kajiću, koji su uvijek bili uz branilačku populaciju i stavili je u red prioriteta kada je u pitanju podrška ovakvim projektima kao i izmirenje ukupnih obaveza.
Također, zahvaljujem se privrednicima koji su prepoznali naše projekte koji imaju višestruki efekat, kako jačanja privrednih kapaciteta Zeničko – dobojskog kantona, tako i rješavanje egzistencijanih pitanja branilačke populacije.
Nakon implementacije zacrtanih projekata u ovoj godini očekujemo da će ukupan broj priopadnika branilačke populacije koji su od 2015. sufinanisirani kroz naše projekte zapošljavanja i samozapošljavanja biti gotovo 1000“.
Press služba

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button