AktuelnoOlovo

JAVNA RASPRAVA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NABAVLJANJU, DRŽANJU I NOŠENJU ORUŽJA I MUNICIJE

Javna rasprava o izmjenama aktuelnog kantonalnog zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije održava se upravo u Olovu. Uz predstavnike MUP ZDK, predstavnike općinske Službe, lovačke organizacije, raspravi prisustvuje i jedan broj građana.Pratimo ovu javnu raspravu. Izmjene predložene u Nacrtu prisutnima je prezentirao Miralem Duraković šef ureda policijskog komesara ZDK. U najkraćem radi se o svega nekoliko značajnijih izmjena.
– Novi Nacrt predviđa olakšicu za fizička lica – vlasnike oružja koji bi sada municiju mogli nabavljati samo na osnovu oružnog lista, umjesto što su do sada morali podnositi zahtjeve i municiju nabavljati na osnovu izdatog rješenja MUP-a. Ovdje bi bilo ukinuto i ograničenje na 80 kom godišnje kako stoji u aktuelnom zakonu.
– Novi nacrt donosi i olakšice u prijavi i registraciji optičkih nišana (snajper) u smislu da lice koje nema dokaz o porijeklu optičkog nišana isti može registrovati uz izjavu ovjerenu u općini ili kod notara da se npr. radi o poklonu i sl.
– Licima koja su nekada ranije posjedovala oružje olakšava se nova nabavka u smislu da neće biti obavezni prolaziti obuku i polaganje ispita za rukovanje kako je to predviđao dosadašnji zakon.
– Važna izmjena za lovce i lovačke organizacije odnosi se i na mogučnost da gosti lovci iz drugih država npr mogu u lovu koristiti oružje svojih kolega uz odobrenje koje će umjesto lovačkog saveza ssada moći izdavati i lovačko udruženje odnosno organizacija.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button