OpćenitoPrivreda

Poljoprivredni obrt”Behlulović”uskoro sa Halal certifikatom

Ovih dana posjetili smo poljoprivredno imanje porodice Behlulović u Olovskim Lukama gdje se bračni par Sakib i Hata već 15 godina uspješno bave plasteničkom proizvodnjom.
U početku su to bila dva mala plastenika napravljena od drveta kaže Hata Behlulović da bi danas ovo uređeno imanje imalo 11 modernih plasteničkih objekata od po 100 m2.
Nakon što su prošle godine dobili Certifikat za organsku proizvodnju na putu su da uskoro dobiju i certifikat Halal kvalitete.Naime, nakon što je procedura za dodjelu certifikata započela prije šest mjeseci , poljoprivredni obrt posjetili su predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete kako bi provjerili da li su ispunjeni svi zahtjevi koji podrazumijevaju dodjelu halal certifikata.

-Halal certifikat pripada nama vjernicima ,ovim će biti ispunjena naša želja da imamo i ovaj dokaz da proizvodimo kvalitetnu organsku hranu. To od sada podrazumijeva i posjetu dvije certifikacijske kuće koje će vršiti kontrolu proizvoda,kaže Sakib.
Poljoprivredni obrt „Behlulović“ će tako nakon što je posto je prvi olovski subjekt čiji poljoprivredni proizvodi imaju „OK“ -Organska kontrola BiH standard, uskoro imati Halal certifikat po čemu će biti jedinstveni u Olovu i među rijetkima u BiH.

Agencija za certificiranje halal kvalitete je proces certificiranja koji se vrši na osnovu procedure halal certificiranja koja je jednaka za sve organizacije koje se odluče da njihovi proizvodi zadovolje zahtjeve halal kvalitete a time budu dozvoljeni muslimanima za konzumiranje. Procedura halal certificiranja je sastavni dio Halal standarda BAS 1049:2010.

Procedura halal certificiranja se sastoji iz sljedećih koraka:

1. Organizacija podnosi zahtjev za certificiranje i dostavlja Agenciji dokumentaciju kojom dokazuje da posluje u skladu sa zakonom i da može zadovoljiti zahtjeve halal kvalitete

2. Agencija i Organizacija potpisuju ugovor o halal certificiranju, te Agencija educira predstavnike Organizacije

3. Organizacija priprema dokumentaciju u kojoj su opisane sve procedure proizvodnje i provjerene sve sirovine i materijali koje koriste u svojoj proizvodnji

4. Agencija provjerava da li je Organizacija ispunila zahtjeve halal kvalitete te dodjeljuje halal certifikat

Nakon dodjeljivanja halal ceiirfikata, Agencija prati i kontroliše proizvode i pogone u firmama putem najavljenih i nenajavljenih audita i labaratorijskih analiza.
Pomalo nevjerovatno zvuči i činjenica da samo njih dvoje uspijevaju da iznesu sav teret svakodnevnog rada od sabaha do akšama kako kažu;
-Naš radni dan od proljeća kada počinje sezona ,počinje nakon ranog sabaha.Nema tu puno mudrosti rad ,rad i samo rad daje rezultate.Naša djeca nam ponekad pomognu kad imaju vremena jer od posla i studijskih obaveza i ne stižu baš mnogo a ovo zahtijeva svakodnevnu pažnju i brigu,kaže Sakib.
Tokom godine proizvedu oko 3 tone paradajza,2,5 tone krastavca,po 200 kg buranije ,patlidžana i luka i manje količine raznog drugog povrća i voća poput aronije,jagoda i malina.
Pored toga što rade za sebe i svoje članove porodice svoje poljoprivredne proizvode uglavnom plasiraju na domaćem tržištu na području općine Olovo a tu su i redovni kupci koji navraćaju .
-Kada imamo višak kvalitetnih proizvoda doniramo ih u narodnu kuhinju u Sarajevu kod tetke Zilhe što nam pričinjava posebno zadovoljstvo ,kaže Sakib.
Da su tu ne radi o klasičnoj komercijalnoj proizvodnji i da je tu prisutna vrijedna i kreativna ženska ruka oduvijek se vidjelo na ovom imanju jer sve je uređeno sa puno topline i ljubavi sa cvijetnim aranžmanima,što je zasluga Hate Behlulović koja je sa svojim suprugom Sakibom 2014.godine obavila i jednu od najvažnijih islamskih dužnosti hadž.
-Naša vjera nam propisuje rad i vječitu borbu to nam i daje snagu da radimo,da živimo od našeg rada i uživamo u tome.Najljepše se osjećam kada vidim plodove i kada to mogu podijeliti i sa drugima,kaže ova vrijedna žena majka dvoje već odraslih ljudi i ponosna nena svojih unuka, čije male ruke stižu sve.
Svi koji ovdje navrćaju ne mogu ostati ravnodušmni na uređene zelene površine i cvijetne aranžmane između plastenika ,koje održavaju uprkos ove godine izuzetno kišnom vremenu i vlagi.
Jedino što im možemo na kraju poželjeti su sreća i dobro zdravlje,jer kako i sami kažu ništa nam drugo i ne treba.
Poljoprivredno imanje Behlulović se nalazi u Olovskim Lukama pored magistralnog puta Sarajevo –Tuzla.Foto i tekst;A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button