NGO i udruženjaOlovoSport

Članovi PD”Smolin”Olovo osvojili najviši vrh zapadne Evrope Mont Blanc


Ove godine tačnije 27.juna 2018. grupa od sedam planinara Planinarskog društva „Smolin“ Olovo osvojila je Mont Blanc najveći planinski vrh zapadne Evrope.Ekspedicija u sastavu Mujo Beridan,Aldin Milunić,Safet Huseinović,Armin Vatreš,Elvir Karahmetović, Emir Ećo i Uzeir Šehić ostaće upisana u istorijat ovog društva kao prva koja je osvojila ovaj najveći planinaski vrh .U nastavku pročitajte kako je to doživio Mujo Beridan jedan od članova ekspedicije.
Do izazova Mont Blanca prošli smo kroz četiri zemlje, iz Bosne preko Hrvatske i Italije stigli u prekrasni grad Šamoni, u istočnoj Francuskoj. Iz ovog prelijepog planinskog grada uokvirenog jedinstvenim pejzažima ovog veličanstvenog masiva, planiramo uspon na jedan od najpoznatijih vrhova na svijetu. Sa impresivnim 4,808 m nadmorske visine, to je nesporna zvijezda francuskih Alpa. To je takođe i najviši vrh u Zapadnoj Evropi, što ga čini izazovom mnogih penjača u svijetu.
Izazov je fizički zahtjevan i testira njihovu izdržljivost i odlučnost, ali nagrade su neki od najspektakularnijih pogleda koje Evropa ima da ponudi – niz visokih litica, vodopadi koji izlaze iz lednjaka, šumovite staze, otvorene livade i kristalno bistra jezera!

Njihov uspjeh u mnogome zavisi od vremenskih uslova. Idealno vrijeme za ovaj uspon nekada je bilo u avgustu, ali zbog globalnog zagrijavanja to”toplo vrijeme” nije nužno poželjno. Ovaj uspon zahtjeva vedro nebo, niske temperature i prognozu bez vjetra.
Efekat nadmorske visine na njihova tijela i aklimatizacija su presudni.
Pored svega, nije odabran najlakši plan uspona, pa ćemo se umjesto u planinarskim domovima, spavati u šatorima na prilično niskim temperaturama nekoliko noći.U najvažnijem danu, danu kada se planira popeti na vrh, planirano je da se prepješači najmanje 16.00 sati što je na tim nadmorskim visinama poseban napor.
Podizanje svojih tehničkih i fizičkih sposobnosti otpočeli smo još u prošloj godini nakon povratka sa austrijskih Alpa i uspona na Grossglockner (3798 mnv). Kroz pripreme nizali smo Visočicu: Tušila-Vito (1960 mnv)-Veliko brdo (1884 mnv )-Drstva (1808 mnv), Lisin (1780 m nv), ljetni uspon na Maglić, Umoljani-Obalj 1890 mnv-Lukomir),olovska transferzala, zimski uspon na Maglić, zimski uspon na Lupoglav, Konjuh Zobik i niz drugih tura.
Između pomenutih uspona neophodno je bilo vježbanje na redovnoj osnovi, trčanje, vožnja bicikla ili obavljanje drugih aerobnih aktivnosti.
Ovo je doprinos savremenom unaprijeđenju mnogobrojnih društvenih vrijednosti planinarenja u BiH i šire, promociji sportskih, turističkih, kulturnih i svih drugih vrijednosti društva i lokalne zajednice, te popularizacije prirodnih ljepota, zanimljivosti bogatstva planina i života u njima.

PD”Smolin”i porodice organizovali doček za sedam planinara članova PD”Smolin”koji su 27.juna 2018.godine osvojili najviši vrh zapadne Evrope Mont Blanc (4810 mnv).U čast ovog nesvakidašnjeg podviga torta i suze radosnice su dočekale uspješan povratak planinara sa višedenevne ekspedicija koja nije samo pojednačni već i kolektivni uspjeh planinarsatva u Olovu .Ekipa u sastavu Mujo Beridan,Aldin Milunić,Safet Huseinović,Armin Vatreš,Elvir Karahmetović, Emir Ećo i Uzeir Šehić ostvarili su historijski uspjeh za ovo društvo ali grad Olovo.
Za ovaj planinarski poduhvat imali su podršku brojnih sponzora kojima se i ovim putem zahvaljuju:
Posebno se zahvaljujemo Mirsadu Muratčehajiću, neizostavnom osmom članu ekipe iz PK “KOZARAČKI KAMEN” na srčanom i potpuno ravnopravnom učešću u usponu, a posebno na njegovoj ljudskosti i širokogrudnosti.

Zlatni sponzori;
Općina Olovo
Alma Ras d.o.o.
Logosoft d.o.o.

srebreni:
Aquaterm Banjsko-rekreativni Centar Olovo

i bronzani:
Caffe “DALMA” Olovo
Brkić d.o.o.
Medijski pokrovitelj :Radio Olovo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button