OlovoZdravlje

Besplatan mamografski pregled u DZ Olovo do kraja 2018.godine

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK) u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), Ministarstvom zdravstva ZDK, javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama sa područja kantona pokrenuli su akciju besplatnog pregleda malignoma dojke mamografskim pregledom za žene u ovom kantonu dobi od 50 i više godina.
Kampanja se do kraja ove godine provodi pod sloganom – izaberite život, pobijedite strah – obavite mamografiju, a cilj je da svaka žena starosti 50 ili više godina obavi u planiranom intervalu besplatan mamografski preventivni pregled.
Prema riječima dr.Izudina Kućanovića direktora DZ Olovo od sada do kraja 2018.godine godine sve žene starije od 50.godina mogu uraditi ovaj pregled besplatno i u DZ Olovo.Dovoljno je da se prijave svom ljekaru porodične medicine koji će vas uputiti na pregled.

Ko može dobiti rak dojke? Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rijeđe nego žene.


Faktori koji pogoduju oboljenju su pol, dob – rizik raste s godinama starosti, genetski faktori, rak dojke u užoj obitelji po ženskoj liniji: majka, sestra, majčina sestra i dob obolijevanja, prethodno dijagnosticiran rak jedne dojke, prva menstruacija prije 12-te godine života, posljednja menstruacija poslije 55-te godine života, izloženost radioaktivnom zračenju.

Kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja je, u cilju prevencije ove bolesti, usvojio odluku kojom će se u zdravstvenim ustanovama ZDK koje su aplicirale i ispunile uvjete, provoditi pregledi svih osoba koje se prijave i žele obaviti pregled.

Najmanje 30 posto slučajeva završi smrtnim ishodom, dok pregledima koji znače mogućnost ranog otkrivanja u najranijoj fazi promjene dojke izlječenje je stopostotno.

Skrining malignoma dojke mamografskim pregledom moći će obavljati žene starosne dobi od 50 i više godina. Program se obavlja u skladu sa Rezolucijom o prevenciji i kontroli karcinoma koju je usvojila Svjetska zdravstvena organizacija 2005. godine.

Besplatni preventivni pregledi se mogu, uz predočenje ovjerene zdravstvene knjižice, obaviti u sljedećim ustanovama:

U Zenici, Privatna zdravstvena ustanova “Medicom” – Štrosmajerova 4, telefoni 032 462 245 i 032 462 246 i
Kantonalna bolnica – Crkvice 67, telefon za prijavu 032 447 282,
u Maglaju, Dom zdravlja – Ilijasa Smajlagića bb, telefon 032 465 670;
u Tešnju, Opća bolnica – Braće Pobrić 17, telefon 032 650 187 lokal 224
u Žepču, Dom zdravlja sa stacionarom, Prva br. 36, telefon 032 881 125
u Olovu, Dom zdravlja – Branilaca Olova bb, telefon 032 828 080
i u Kaknju, Dom zdravlja, Zeničkog partizanskog odreda 50, telefon 032 460 993

Ovaj spisak će se eventualno proširiti drugim ustanovama koje izraze želju, te ispune uvjete za učešće u ovoj akciji.

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kada normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva, te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu proširiti bolest u druge dijelove tijela.


Promjene zbog kojih se odmah trebate javiti ljekaru su prisustvo čvora u dojci ili pazušnoj jami, iscjedak iz bradavice, promjena u regiji bradavice, promjena uobičajenog oblika ili veličine dojke, promjena boje ili osetljivosti na koži dojke, smežuranost kože dojke (slično celulitu) ili nagli bol u dojci ili pazušnoj jami.

Drage majke, supruge, sestre, poštovane sugrađanke – iskoristite priliku i što ranije se prijavite za besplatni pregled malignoma dojke mamografijom. Možete izabrati najbližu ili bilo koju od navedenih ustanova i kontaktirati ih rezervirajući termin za svoj pregled sa očitovanjem nalaza.

Zato odmah danas pozovite najbližu medicinsku ustanovu sa spiska i prijavite se za besplatan pregled – izaberite život, pobijedite strah – obavite mamografski pregled.

Zavod zdravstvenog osiguranja,
Institut za zdravlje i sigurnost hrane
i Ministarstvo zdravstva ZDK u saradnji sa zdravstvenim ustanovama

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button