AktuelnoOlovo

SRDAČAN DOČEK I ISPRAČAJ ZA UČESNIKE 14. BICIKLISTIČKOG MARATONA

Aplauzima, ljubaznošću, ručkom i osvježenjem Olovo je i ove godine dočekalo preko 330 učesnika biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica. Biciklisti iz čak 12 zemalja i ove godine na svom putu nose poruku mira, poruku da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica. Svi učesnici, kazao je za naš program Ermin Lipovača-prvi čovjek ove biciklističke ekspedicije, sa radošću svraćaju u Olovo gdje već tradicionalno imaju najbolji doček i podršku i odakle svi i ove godine nastavljaju poslednju etapu na svom putu do Srebrenice i Potočara gdje će sutra prisustvovati dženazi i ukopu 35 žrtava Srebreničkog genocida.
Mnogi su učesnici na svom putu do Bihaća odakle je startovao i ovogodišnji maraton prešli puno kilometara, ali je i ovogodišnju manifestaciju bez sumnje obilježio podvig Olovskih biciklista koji i ove godine voze relaciju Olovo-Bihać-Olovo-Srebrenica prevalivši pri tome blizu 1000 km. Elvedin Karavdić, djeleći sa nama i našim slusaocima utiske sa ovogodišnjeg maratona napomenuo je da ovu daljinu naši biciklisti prelaze već sedmu godinu zaredom. Uz sitne kvarove koji su sastavni dio ovakvog putovanja, te uz loše vremenske prilike posebno jučerašnju cjelodnevnu kišu po kojoj se vozila druga etapa od Jajca do Sarajeva, svi naši biciklisti uspješno su savladali ovaj dugi put koji će biti krunisan večerašnjim dolaskom u Potočare i sutrašnjom komemoracijom i dženazom žrtvama genocida.
Ugodan je bio za nas razgovor sa divnim bišćaninom 74-godišnjim Hasanom Čelebićem kome je, uprkos lijepom broju godina, kaže bilo zadovoljstvo biti dio ove veličanstvene manifestacije mira, manifestacije koju uz druženje prate predivni krajolici i divni ljudi zbog kojih se voli i ljubi ova zemlja.
Među ovogdišnjim učesnicima i grupa od 10 Amerikanaca iz savezne države Teksas koju predvodi Jeremy Greenwich koji treću godinu zaredom boravi na komemoraciji u Srebrenici. Nakon što sam se tokom proteklih godina upoznao sa ratnim dešavanjima i stravičnim zločinom nad nedužnim civilima tu istinu prenosim svojim prijateljima koji su ove godine zajedno sa mnom odlučili biciklima proputovati kroz ovu divnu zemlju da se poklonimo i iskažemo počast nevino stradalim- kazao je ovaj američki državljanin i bosanski ambasador istine.
Ručak za bicikliste i ove godine pripremile vrijedne članice dva olovska udruženja žena „Sabina Jamaković“ i „Zeleni Vir“ a njihove nam predsjednice Nihada Salibašić i Kemala Hodžić rekoše kako je to najmanje što one mogu učiniti za učenike ove manifestacije. Čestitke i osmjesi, klicanje Olovu, ovacije za žene, a potom za načelnika Đemala Memagića koji se kratko obratio učesnicima najbolja su potvrda i satisfakcija olovske ljubaznosti i gostoljubivosti.


Prije polaska iz Olova delegacije učesnika, zajedno sa općinskim načelnikom položile su cvijeće na spomen obilježje šehidima i poginulim borcima na trgu „Senahid Bolić-Bolo“, te i ove godine bacile ruže u Stupčanicu kao znak solidarnosti sa porodicom Đogić i počast nevino ubijenoj Arneli Đogić.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button