AktuelnoOlovo

Delegacija predvođena Irem Čičej iz bratskog grada Kiršehira u posjeti OlovuU Olovu ovih dana sa saradnicima boravi Irem Čičej pomoćnica načelnika Kiršehira Jašara Bahčedžija koja je vodila projekat bratimljena naša dva grada.Cilj njene posjete je da se na licu mjesta uvjeri u tok izgradnje „Ahi Evran i Veli Kiršehir“ džamije koja se gradi u saradnji Turske fondacije Diyanet (TDV) i turskog grada Kirsehira. Inače, Kirsehir i Olovo su od 2013. godine pobratimljene općine.

-Cilj posjete da iskažem svoje zadovoljstvo napretkom radova, jer ovo je za nas jako važan projekat ali je još važniji za građane Olova kojima želimo pokloniti ovaj objekat koji će biti znak našeg još jačeg povezivanja.Želimo da sagledamo mogućnosti da napravimo veliko otvorenje džamije i ovog kompleksa čija je izgradnja u toku, jer naša želja je da na tom otvorenju bude prisutan i predsjednik naše države gospodin Redžep Tajip Erdogan.Na tome radimo i ovdje smo u fazi sagledavanja mogućnosti.Posebno sam sretna što se sve odvija zacrtanom dinamikom. Želja nam je da se radovi po mogućnosti i ubrzaju o čemu ćemo razgovarati sa izvođačem ,kaže gospođica Čičej.

Prema riječima Esada ef.Pepića glavnog imama MIZ Olovo, koji je bio inicijator izgradnje džamije ,zadovljni su dinamikom kojom se odvijaju radovi o čemu su informisali načelnika Bahčedžija prilikom nedavne posjete Turskoj.
-Njihova je želja da što prije dođe do završetka radova i da džamija što prije bude dostupna muslimanima u Olovu što je i naša želja,ističe ef.Pepić.

Općinski načelnik Đemal Memagić u ulozi domaćina je izrazio zadovoljstvo posjetom gostiju iz Turske zahvaljujući im se prije svega na uspješnoj dosadašnjoj saradnji koja je rezultirala izgradnjom kompleksa džamije u centru grada koja se uklapa u ovo što je zacrtani cilj Olova a to je razvoj i napredak u svakom smislu.

-Radovi idu svojim tokom i na naše veliko zadovoljstvo danas evo imamo potvrdu da će se požuriti sa radovima kako bi objekat bio otvoren u martu 2019.godine na visokom nivou.Mi se radujemo tom danu i nama je da još jednom pokažemo zahvalnost i opravdamo ulogu dobrih domaćina kao i do sada,kaže načelnik Memagić.
Ovo će biti prva gradska džamija u Olovu te ujedno i centralna. Kompleks džamije nosit će elemente osmanske arhitekture, a kapacitet džamije će biti 400 osoba. Džamija će imati jednu kupolu i jednu munaru, a unutar kompleksa će biti sagrađena i dvospratna upravna zgrada, sa musafirhanom i dodatnim prostorijama. U dvorištu džamije će se nalaziti šadrvan i fontana.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button