AktuelnoKulturaOlovo

U Olovu održan okrugli sto o temi “Olovska dovišta i molitvišta”

U organizaciji Sarajevskog muftijstva,Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i Medžlisa IZ Olovo u Olovu je danas održan okrugli sto o temi „Olovska dovišta i molitvišta“.
Pozdravljajući ideju da se olovska dovišta prezentuju široj javnosti kao dio vjersko – kulturne tradicije i baštine Olova ,prisutne je napočetku pozdravio i poželio im sretan rad Općinski načelnik Đemal Memagić.
Kako je u uvodnom obraćanju prisutnima najavio moderator okruglog stola glavni imam MIZ Olovo Esad ef.Pepić cilj prvog okruglog stola o ovoj temi je da otvori ovu temu sa naučno-istraživačkog,sociološkog,duhovonog ali drugih aspekata kako bi se javnost bliže upoznala sa olovskim dovištima kojih ima 21.što je najveći broj u BiH na području jedne općine.
Mr.Nusret ef.Abdibegović je govorio O „Značaju,uticaju i doprinosu dovišta kod muslimana“ o olovskim dovištima njihovom nastanku moglo se čuti kroz rad dr.Aladina Husića „Sultan Mehmed drugi Fatih i Kurban kamen ,ustanovljenje prvog dovišta kod Olova“.
Moderator drugog dijela sesije na okruglom stolu bio je dr.Abdulgafar ef.Velić pomoćnika muftije Sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje koji je dobar dio djetinjstva proveo u Olovu i kojeg su kako sam kaže dovišta i oblikovala,izrazio je svoje zadovoljstvo inicijativom Esada ef.Pepića da se ukaže na ovu vjersku tradiciju koja ima duboke historijske korijene.
O temi“Povezanost i utjecaji Gospino svetište i muslimanska dovišta.Marjansko svetište u Olovu“. Godorio je dr.fra.Zvonko Martić koji je između ostalog naglasio očuvanje običaja kod naroda olovskog kraja koji su se preplitali bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost i uspješno se odupirali cenrtima moći koji su vrlo često željeli da to stave u okvire i granice.

O kontinuitetu tradicije dovišta u Olovu ,od Kurban kamena do šehidskog mezarja u Solunu zanimljivo izlaganje je imao dr.hfz. Elvir Duranović koji je između ostalog podcrato snagu bosankog čovjeka koji je na ovim prostorima opstajao kroz vijekove ,zahvaljujući svojoj duhovnosti i vezi sa prirodom poštujući svoje predhodnike.O temi“Olovska dovišta kao paradigma religijskog i kulturnog sinkretizma“pristune je upoznao mr.Dženan Kaljanac.
Muftijstvo sarajevsko zajedno s medžlisima Islamske zajednice Vareš, Olovo, Breza i Kakanj, a u saradnji s Institutom za Islamsku tradiciju Bošnjaka i Medresom Osman ef. Redžović, organizovalo je manifestaciju Dani bosanske duhovnosti – Karići 2018.

Program manifestacije pored naučnog skupa “Olovska dovišta i molitvišta” kojim je otvorena ova manifestacija u Olovu uključuje i

– Tribinu: „Govor o ilahiji“ 25. 7. 2018. u Brezi.

– Tribinu „Duhovno naslijeđe Bosne i Hercegovine“ 26. 7. 2018. u Varešu

– Tribinu: “Dani bosanske duhovnosti i poruke Ahdname – savremeni kontekst“ 27. 7. 2018. u Kaknju.

– Džuma namaz 27. 7. 2018. u Hajdar dedinoj džamiji na Karićima.

– Tradicionalni mevlud i zikr 28. 7. 2018. poslije jacije namaza u Hajdar dedinoj džamiji na Karićima.

– Hatma dova 29. 7. 2018. poslije podne namaza u Hajdar dedinoj džamiji na Karićima.

Manifestacija traje od 23. do 29. jula 2018. godine.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button