AktuelnoOlovo

Predstavnici Diyanet vakufa iz Turske obišli gradilište gdje u toku izgradnja kompleksa gradske džamije u Olovu

U posjeti MIZ Olovo danas borave predstavnici Diyanet Vakufa iz Ankare Yıldırım Bayazit Bağdatlı i Ersin Kiraz koji su sa direktorom istoimene firme koja je izvođač radova Akın i Alkhan Özay Općinskim načelnikom Đemalom Memagićem i Esadom ef.Pepićem obišli gradilište gradske džamije.Prema riječima glavnog imama MIZ Olovo cilj njihove posjete da se na licu mjesta uvjere u dinamiku radova na izgradnji kompleksa džamije “Ahi Evran-i Veli Kirsehir”, koja se gradi u saradnji Turske fondacije Diyanet (TDV) i grada Kiršehira.
-Trenutno je u toku izgradnja administrativne zgrade MIZ Olovo a ovih dana uslijedit će i ostali radovi na objektu džamije,kaže ef.Pepić.
Kompleks džamije koji će se prostirati na 1.520 metara kvadratnih, nosit će elemente osmanske arhitekture, a kapacitet džamije će biti 400 osoba. Džamija će imati jednu kupolu i jednu munaru, a unutar kompleksa će biti sagrađena i dvospratna upravna zgrada, sa musafirhanom i dodatnim prostorijama. U dvorištu džamije će se nalaziti šadrvan i fontana.
Džamija u Olovu je čevrta u BiH u čiju gradnju je uključen TDV, a ranije je učestvovala u gradnji Kajserije džamije u Goraždu, Tešanjske džamije u Tešnju, te Ferhadije u Banjoj Luci.
U toku je ukupno 15 projekata gradnje džamija koje TDV vodi u inostranstvu, među kojima su Namazgah džamija u Tirani, koja će biti najveća na Balkanu.U toku su radovi i na džamji u glavnom gradu Makedonije Skoplju.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button