Olovo

Općinski načelnik Đemal Memagić ugostio doktore nauka iz Olova

Općina Olovo je jedna je od onih koja se posljednjih nekoliko godina može pohvaliti privrednim razvojem i svakodnevnim napretkom. Kontinuirani proces realizacije projekata u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, turizma, sporta, te zaštite prirodnog i kulturnog naslijeđa samo su jedan dio strategije razvoja koja je zacrtana.

U cilju upoznavanja, informisanja i podrške aktulenim i budućim aktivnostima i projektima ,Općinski načelnik Đemal Memagić, danas je po prvi put organizovao radno – informativni prijem za 28 doktora nauka iz različitih oblasti koji su olovskog područja.
Zahvaljujući se na dolasku prvi čovjek općine , izrazio je svoje zadovoljstvo što je općina Olovo jedna od rijetkih, po stanovništvu manjih općina,koja ima 28 doktora nauka.

-Vaš dolazak je potvrdio da poštujete i cijenite ono pozitvno što se dešava u našem i vašem gradu.Cilj nam je da znanje i autoritet koji imate, u vašim okruženjima gdje danas živite i radite širom BiH ,iskoristite da nastavimo sa pozitivnom pričom o Olovu koja je započeta mojim dolaskom ,kazao je između ostalog načelnik Memagić.

Činjenica da je zaustavljeno iseljavanje stanovništva ,da je zapilježen pozitivan trend prirodnog priraštaja i da se proširenjem kapaciteta Banje „Aquaterm“,uređenja izletišta Zeleni vir,otvaranja „Rudnika olova“,širenjem preduzeća „Alma Ras“ itd.prirodni i ljudski resursi stavljaju u funkciju lokalne zajednice kazao je između ostalog načelnik Memagič.
Uprkos današnjoj teškoj bh ekonomskoj slici Olovo se već izdvaja u odnosu na druge sredine ,što opravdava krilaticu koja stoji na ulazu u Olovo „Grad budućnosti“ , čulo se između ostalog na ovom skupu.

Zbog obaveza svi pozvani nisu mogli doći ali su zato svi učesnici današnjeg sastanka izrazili svoje zadovljstvo ovakvom inicijativom da se na jednom mjestu u svom rodnom gradu okupe i upoznaju doktori nauka;Spahić Muris,Beridan Izet,Muratović Hasan,Muratović Rasim,Mehanović Mustafa,Musić Miralem,Išerić Enver,Mitrović Ljubinko,Golijan Dragan,Halilović Velid,Brkić Kemal,Smailhodžić Hrustem,Delić Adisa,Omerović Mirela,Imširović Bilal,Gurda Vedad,Hadžiabdić Vahidin,Omerović Enes,Mulić Vahid .

Prof.dr.Dragan Golijan čija je ideja bila okupljanje olovske inteligencije na jednom mjestu radi kako je kazao , novih ideja ,snage i znanja kroz projekte koje je načelnik započeo ili neke nove ,damo svoj doprinos.

Pored prirodnog bogatstva koje Olovo ima šuma ,rijeka,planina bogatstvo su i ljudi danas rasuti širom BiH i svijeta a koji mogu uticati kroz različite branše u kojima rade i kroz brojna poznanstva da svom gradu daju novi zamah u razvoju ,istakao je u svom obraćanju prisutnima bivši premijer Vlade R BiH prof.dr.Hasan Muratović.
U pratnji Općinskog načelnika Đemala Memagića i saradnika ,olovski doktori nauka su obišli pogone preduzeća „Alma Ras“ i JZU BRC“Aquaterm“ gdje u toku dogradnja novih smještajnih kapaciteta i otvorenog bazena.
Zajednički zaključak svih prisutnih je da su zahvaljujući ovom upoznavanju sada ponosniji i bogatiji ,što će nadaju se stvoriti ujedinjavanje snage i znanja koji posjeduju na dobrobit rodnog kraja kojem se manje više svi povremeno vraćaju ili su se već vratili.Novo okupljanje olovskim doktorima nauka načelnik Memagić je zakazao za godinu dana ,gdje će nada se moći saopštiti i konkretne rezultate i postignuća sa današnjeg.Radio Olovo/Foto i tekst/A.Milunić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button