OlovoTurizam

Obelisk na Bakićima, kameni div koji prkosi vijekovima sve više privlači turiste iz cijelog svijeta

U Bakićima kod Olova,na historijskom lokalitetu Kamenica na kojem se nalaze temelji crkve Svetog Roka , nekropola stećaka i veliki turski nišani, skriven duboko u šumi tzv. Vlaškovac, nalazi se i grandiozan spomenik Obelisk u narodu poznat kao veliki nišan.Prema historičarima obelisk je izgrađen u 14. vijeku od strane prvog kralja Bosne, Tvrtka I Kotromanića.Pouzdano se ne zna zašto je Tvtrko I sam odlučio izgraditi Obelisk u sred šume, ali postoji zanimljiva legenda. Prema toj legendi Tvrtko I, je otišao sam u lov na divlje svinje, te je bio ranjen.Nakon toga događaja na mjestu gdje je ranjen dao je da se podigne spomenik. Olovski Obelisk predstavlja jedan od največih i najvažanijih srednjovjekovnih spomenika u Bosni i Hercegovini . Proglašen je nacionalnim spomenikom i pod zaštitom je države.
Nakon što su prije nekoliko dana završeni radovina njegovoj zaštiti i restauraciji, sve više posjetilaca dolazi da vide ovaj grandiozni spomenik. Grupa turista iz Holandije boravila na ovom historijsko lokalitetu gdje su se mogli upoznati o nastanku spomenika ali i o širem području gdje se nalaze brojni stećci i ostaci crkve.Kako su nam kazali oduševljeni su samim spomenikom ali i netaknutom prirodom koja ga okružuje.

Dimenzije spomenika su impozantne.Od postolja do vrha visok je preko 4 metra, i sa kuglom na vrhu visine 45 cm. Skriven u šumi kameni div je izdržao kroz mnoge vijekove.Šesdesetih godina prošlog vijeka, bilo je pokušaja da se otkopa, izvadi i prenese u Zemaljski muzej u Sarajevu.Iako su za otkopavanje korištene teške mašine, nije se mogao izvaditi iz zemlje ali je zbog otkopavanje oko njegovog postolja ,vremenom došlo da njegovog nagnuća, tako da je u nedavnim radovimana na njegovoj zaštiti, ponovo uspravljen.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button