ObrazovanjeOlovo

U Olovu održan okrugli sto “Obrazovanje odraslih – prilika za lični,profesionalni i društveni razvoj“

Danas je u Olovu u organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta Zeničko –dobojskog kantona održan okrugli sto na temu “Obrazovanje odraslih – prilika za lični,profesionalni i društveni razvoj“.Okruglom stolu koji je organizovan u saradnji i uz finansijsku podršku DVV Internacional ureda u BiH pored predstavnika Općine Olovo ,Biroa za zapošljavanje Olovo prisustvovali su i predstavnici lokalih poslodavaca odnosno preduzeća i obrazovnih ustanova.
Institut za međunarodnu saradnju odnosno njemački Savez visokih narodnih škola (DVV) od 2000 godine je prisutan u BiH na svim poljima podrške BiH u njenom razvoju pa tako i na polju obrazovanja.Današnji okrugli sto kao i naredna tri koja su planirana u ZDK imaju za cilj promovisanje i podizanje svijesti društva u cjelini kada je riječ o obrazovanju odraslih.
-Uskoro će u cijeloj BiH biti usvojen Zakon o obrazovanju odraslih.ZDK je među prvima usvojio ovaj zakon i od tada se kontinuirano radi na ovoj temi kako bi se i u ovom segmentu osigurao budući privredni i društveni razvoj ZDK i BiH,kazao je između ostalog gospodin Čerkez.

Moderatorica okruglog stolaje bila Emina Grabus dok su uvodničari bili Nevzeta Rezaković članica Vijeća za obrazovanje odraslih u Vladi Zeničko –dobojskog kantona i Mujo Kućanović predstavnik Ministarstva za obrazovanje,nauku,kulturu i sport ZDK .
Prema riječima Muje Kućanovića cilj održavanja okruklih stolova je da podstaknemo što kvalitetniju saradnju između naših obrazovnih ustanova i poslodavaca tj,kvalitetnije obrazovanje koje će biti usklađeno sa potrebama tržišta rada.

Vlada ZDK je 2014.godine usvojila Zakon o obrazovanju odraslih koji je unaprijeđen tako što su ove godine usvojene izmjene i dopune tog zakona koji će olakšati prekvalifikaciju i dokvalifikaciju odraslih kako bi bili konkurentni na tržištu rada,kaže Kućanović.

Pored Olova do kraja ove godine okruli sto će biti održan u Kaknju ,Zenici i Zavidovićima.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button