KulturaOlovo

PRODUBITI SARADNJU NA KULTURNOM I OBRAZOVNOM PLANU

Ovo je osnovna je poruka zajedničkog druženja članova „Ilim Yayma Cemiyeti“ iz Istambula, predstavnika Centra „Literatus“ iz Sarajeva i domaćina iz Olova tokom posjete našem gradu. Turska delegacija, koju je predvodio predsjednik pomenute organizacije Mustafa Hošoglu, prošetala je gradom u pratnji domaćina, posjetila gradsku džamiju u izgradnji, muzej Olova, te nakon zajedničkog akšam namaza u džamiji u Gornjem Olovu, prisustvovala zajedničkoj večeri i druženju koje je upriličeno u Restoranu Panorama u Olovu.


– Saradnja sa ovim našim prijateljima iz Turske, započeta prije tri godine, rezultirala je, ove godine, ljetnom školom turskog jezika u šest bh gradova. Vjerujemo i nadamo se da će u ovakve i slične ekukativne i obrazovne radionice u narednom periodu biti uključena i naša općina Olovo- kazao je za naš program Aldin Bijelić član upravnog odbora „Literatusa“ – Centra za razvoj i afirmaciju kulture i obrazovanja iz Sarajeva. – Još jedan broj olovljana, uglavnom kao rezultat ostvarenih studentskih veza, učestvuje u radu „Literatusa“ što svakako vidimo kao priliku da i Olovo uključimo u saradnju sa ovom organizacijom iz opštine Bajrampaša iz Istambula, koja broji blizu 4 miliona stanovnika, što samo po sebi govori o reperezentativnosti i mogućnostima- dodao je Bijelić.


– Mustafa Hošoglu – predsjednik organizacije „Ilim Yayma Cemiyeti“koji u BiH boravi sa svojim zamjenikom, kordinatorom i profesoricama koje su vodile ljetne radionice turskog jezika za naš program kazao je da se u Bosni osjeća kao kod kuće, da je oduševljen ljubaznošću i susretljivošću naših ljudi, te da se raduje novim poznanstvima i saradnji. – Mogućnosti naše saradnje na kulturnom i obrazovnom planu su ogromne i mi smo spremni sa svoje strane učiniti sve da produbimo naše bratske i prijateljske odnose – kazao je g-din Hošoglu.
Zajedničkom druženju kome je domaćin u Olovu bio Idris Smailhodžić, prisustvovali su i predstavnici MIZ Olovo i mreže mladih, kao i još jedan broj društveno aktivnih olovljana.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button