KulturaOlovo

Obilježena 25.godišnjica od smrti Senahida Bolića Bole

SJEĆANJE NA HEROJA ODBRANE OLOVA

Počasni vod OS BiH

Na koti 1022 -Konjsko brdo danas se okupilo nekoliko stotina poštovalaca lika i djela Senahida Bolića –Bole komandanta 2.brdskog bataljona 1. Slavne olovske brdske brigade da, 25 godina nakon njegove smrti, na spomen obilježju, podignutom ponad njegovih rodnih Bakića, odaju počast heroju i prisjete se njegove ratne uloge. Nakon postrojavanja počasnog voda OS BiH i intoniranja himne BiH brojne su delegacije boračkih udruženja, predstavnici organizacija i institucija položili cvijeće na spomen obilježje. U znak sjećanja i na sve borce koji su u odbrani Olova i BiH položili svoje živote u zoni odgovornosti bataljona „Bolo“ komadiri i predstavnici jedinica pročitali su njihova imena, a prisutni im minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast.

Načelnik općine Olovo Đemal Memagić

Okupljenim na koti Konjsko brdo obratio se i Načelnik općine Olovo Đemal Memagić istakavši da je iščitavanje brojnih imena onih koji su uz Senahida Bolića u temelje slobode koju živimo ugradili živote najvažnija poruka koja se treba ponijeti sa ovog mjesta.  To su poruke koje nas podsjećaju i opominju- kazao je Načelnik u svom kratkom obraćanju.

Jasmin Bolić predsjednik Udruženja “Senahid Bolić Bolo”

U ime Udruženja koje nosi njegove ime i koje je organizator i ovogodišnje manifestacije Jasmin Bolić, sin rahmetli k-danta zahvalio se svim prisutnim koji su, uprkos dubokom snijegu i sniježnom danu, svojim dolaskom u velikom broju, pokazali da sjećanje na heroje i herojsku odbranu Olova i BiH ne blijedi. On se zahvalio i svima onima koji su pomogli organizaciju i održavanje ove manifestacije. Za sve učesnike obeznjeđeni su sendviči, čaj i sokovi na samoj koti, a udruženje žena „Rahvanija“ iz Bakića u prostorijama MZ pripremili su poseban ručak za učesnike. U okviru današnjeg programa tradicionalno su do spomen ploče iz Olova pješačili planinari PD „Smolin“ te grupa boraca i omladinaca iz Musića . Širi tonski osvrt na današnju manifestaciju emitovali smo u našem programu.  

Senahid Bolić Bolo

Heroj odbrane Olova i BiH

Senahid Bolić Bolo
sa svojom jedinicom naročito se istakao u odbrani južnih kapija grada Olova, u borbama za Kruševo, Bakiće, Prgoševo, … .

Prilikom odbrane rejona Kruševo od agresorske ofanzive, tokom uvođenja novih jedinica u borbu, teško je ranjem gelerom granate, 14. januara, od čijih posljedica je podlegao nakon sedam dana u bolnici „Gradina“ Tuzla,22. 01. 1994. godine, kao vojnik (bez čina),na dužnosti komandanta Drugog bataljona Prve olovske slavne brdske brigade.

Posthumo mu je dodijeljeno ratno priznanje značka „Zlatni ljiljan“(aprila 1994.godine), za herojski doprinos oružanom otporu agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu; također posthumno (aprila 1994.) mu je dodijeljeno odlikovanje Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima.

Posthumno je proizveden u oficirski čin – čin pukovnika, 1996. godine.

Posthumno mu je dodijeljeno priznanje Povelja za životno djelo Općine Olovo (2007.)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button