NGO i udruženjaOlovoVijesti iz BiH

Članice FŽ”Sabina Jamaković”iz Olova učestvovale na konferenciji “Žene,mir i sigurnost”u Sarajevu

Konferencija na visokom nivou „Žene, mir i sigurnost” u organizaciji NATO-a i EU, u partnerstvu sa Kancelarijom za inostrane i poslove Commonwealtha, održana je 4.i 5. marta 2019. u Sarajevu.

Cilj dvodnevne konferencije je da se okupljanjem partnera, predstavnika civilnog društva i akademika istakne važnost žena, mira i sigurnosti i razgovara o postignutom napretku na Zapadnom Balkanu, otkako je 2000. godine usvojena Rezolucija 1325 Vijeća sigurnosti UN-a, kao i kako bi se ojačala saradnja u rješavanju predstojećih izazova.

Sudjelujući u prvom panelu konferencije, glavna savjetnica EEAS-a za pitanja rodne ravnopravnosti, ambasadorica Mara Marinaki, naglasila je: “Duh historijske Rezolucije 1325 je da ne možete postići nešto tako neuhvatljivo kao što su mir i sigurnost bez uključivanja svih relevantnih aktera u svakom društvo, a to znači muškarce i dječake, a također i žene i djevojčice.

Ambasadorica Marinaki je podsjetila da je svaka od članica G7 odabrala zemlju za partnerstvo za žene, mir i sigurnost kao dio inicijative koju je pokrenulo Predsjedništvo Kanade, s tim da je EU jedina koja je odabrala evropsku zemlju – Bosnu i Hercegovinu. “Smatramo da je BiH pokazala impresivne rezultate u vezi sa ženama, mirom i sigurnošću do sada, i ponosni smo što ova saradnja započinje“, rekla je Marinaki.

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, Khaldoun Sinno, naglasio je da je rodna ravnopravnost ključna vrijednost EU, koja je sadržana u pravnom i političkom okviru EU. “Nažalost, u BiH danas su žene još uvijek nedovoljno zastupljene u politici i javnom životu. Zbog toga EU pridaje veliku važnost uključivanju žena u društveni i politički dijalog kako bi se pojačao njihov glas u kontekstu budućnosti BiH“, rekao je Sinno.

Zapovjednica NATO štaba u Sarajevu Marti Bissel naglasila je opredijeljenost NATO-a i Evropske unije za rodnu ravnopravnost i ravnopravno učešće žena u prevenciji sukoba i očuvanju mira, kao i opredijeljenost NATO štaba kojim ona zapovijeda za rodnu ravnopravnost u oružanim snagama. Bissel je 31 godinu u vojnoj službi, podsjetila je.

Konferenciji su se pridružili i predstavnici iz svih šesta partnera Zapadnog Balkana. Nakon niza panel diskusija prvog dana, konferencija je završena 5. marta sa okruglim stolovima o uspostavljanju lokalnih konsultativnih mehanizama i o seksualnoj eksploataciji i zlostavljanju.

Aktivno učešće u jednoj od panel diskusija , okruglog stola imala je Nihada Salibašić predsjednica FŽ”Sabina Jamaković”iz Olova. Prema njenim riječima ovo je za žene iz Olova priznanje za dugogodisnji uspjesan rad i nemjerljivu ulogu žena u lokalnoj zajednici. Ucesnicama koferencije pročitana je poruka podrške Angelina Jolie ambasadorice UNICEF-a u kojoj izmedu ostalog stoji da je snaga žena najmoćnija snaga na planeti koju moramo više koristiti u borbi za mir, sigurnost i ravnopravnost u društvu.

Direktorica nevladine asocijacije Atlantsko vijeće BiH Dijana Gupta je izrazila zahvalnost pokroviteljima konferencije NATO-u i Vladi Velike Britanije,koji su dali jednu od smjernica konferencije – ukazivanje na ulogu žene u izgradnji mira na Balkanu.

-Žene iz Olova sam pozvala na ovu konferenciju jer sam u moru ženskih udruženja u BiH ,prepoznala kroz njihove dugogodišnje aktivnosti da su zaslužile da se čuje i njihov glas ovdje.
Ono što je Nihada kazala u svom obraćanju na panelu je istinska vjerodostojna priča žene u kojoj su sve ostale priče i žene.Neka dovršene a neke nikad nerečene.Nihada i Forum žena iz Olova srcem i riječi govore .To su žene dostojne svakog poštovanja,kazala je direktorica Dijana Gupta.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button