AktuelnoOlovo

Svečano otvorena džamija u džematu Musići kod Olova

Nekoliko hiljada džematlija Olova i njihovih gostiju, predstavnika javnog, političkog i društvenog života Zeničko-dobojskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine, te Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prisustvovali su svečanom otvaranju novoizgrađene džamije u džematu Musići kod Olova.

Prisutnima su se obratili Seid Sirćo, predsjednik građevinskog odbora, Esad ef.Pepić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Olovo, dr. Abdulgafar ef. Velić, pomoćnik muftije sarajevskog i dr. Ahmed ef. Adilović, muftija travnički.

Program, kojeg je vodio Nedim ef. Gondžić,otvoren je učenjima Kur’ana  Faruka ef. Kućanovića, učenika Gazi Husrev begove medrese u Sarajevu i Aziza ef. Sirće,  svršenika medrese iz ovog džemata.Tokom programa koji je izvodio hor olovskih imama istaknuta je važnost izgradnje i postojanja ovakvog vjerskog objekta za džematlije ovog džemata koji je u proteklom ratu bio na liniji odbrane Olova i domovine i koji je dao veliki broj šehida, i pretrpio velika razaranja.

Mujo ef. Kućanović, prvi svršenik medrese iz ovog džemata, ispred organizacionog odbora predao je ključeve novosagrađene džamije Muftiji travničkom dr. Ahmedu Adiloviću, izaslaniku Reis-ul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji je novosagrađenu džamiju i proglasio objektom u vlasništvu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Čast da otvore džamiju pripala je vakifima koji su u potpunosti finansirali gradnju munare, porodici tragično nastradalog mladića u saobraćajnoj nesreći Benarisa Karamovića u Finskoj, majci Džemili, ocu Zijadu i bratu Mirzi Karamoviću.

Program otvorenja džamije bio je dobro posjećen, ne samo od džematlija domaćina iz Olova, već i od musafira koji su došli iz više  mjesta sa područja Bosne i Hercegovine, kao što su Maglaj, Ćelić, Zenica, Zavidovići, Tešanj, Jelah, Kalesija, Lukavac, Sarajevo i drugih gradova.

Dodjeljene su zahvalnice vakifima a noć uoči otvorenja džamije upriličen je mevludski program.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button