KulturaOlovoPrivreda

Svečano obilježen Dan općine Olovo 3.avgust

U sali Doma kulture danas je nakon intoniranja himne BiH održana  svečana sjednica Općinskog vijeća Olovo.Predsjedavajuća vijeća  dr.Enida Brkić podsjetila je na historijski značaj 3.avgusta 1992.godine, nakon koje je uslijedila historijska odbrana Olova u kojoj su najhrabriji sinovi ovog grada i susjednih opština dali ono najvrednije, svoj život.U više od šest stoljeća od kako ovaj grad postoji ispisana je duga tradicija postojanja  čiji dokazi su bogato kulturno historijsko nasljeđe i prirodna bogatsva.

U ime Vlade ZDK čestitajući ovaj dan svim porodicama šehida i poginulih boraca,RVI, demobilisanim borcima prisutnima se obratio  i Fahrudin Čolaković Ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK.

Čestitajući ovaj dan svim građanima Olova , Općinski načelnik Đemal Memagić podsjetio je na obećanje koje dao na početku svog mandata a to je da ovaj grad i ovi ljudi zaslužuju samo najbolje.

-„Grad budućnosti“ više nije samo krilatica već i stvarnost jer iz dana u dan iz godine u godinu ,a to je vidljivo na svakom koraku, pravimo nove iskorake.Jedan od njih je i današnje zvanično otvaranje  proširenih kapaciteta BRC Aquaterm,kazao je između ostalog u svom obraćanju načelnik Memagić.

Svečanu akademiju priredili su članovi Studia Tetar iz Zenice koji su svojim dirljivim muzičko-poetski performansom „Ostajte ovdje“ izazvali emocije prisutnih i na kraju dugi aplauz.

Nastupili su glumci Faketa Salihbegović Avdagić i Mugdim Avdagić kao i dvije mlade talentovane Zeničanke, Senka Slipac na violini i Amina Bajramović, solo pjevanje.

Predstavnici Općinskih i Kantonalnih institucija ,nevladinih organizacija udruženja i Općine Stari grad Sarajevo položili su cijeće i odali počast svim šehidima i poginulim borcima na centralnom spomen obilježju na trgu „Senahid Bolić Bolo“.

Kako je najavljeno Dan općine je  najbolja prilika da se svečano i zvanično otvore novi smještajni kapaciteti i sadržaji BRC „Aquaterm“.Nakon presijecanje vrpce prisutnima su se obratili direktor BRC Aquaterm Senad Selimović i Općinski načelnik Đemal Memagić koji je najavio nastavak proširenja Banje „Aquaterm“ a sve u cilju stavljanja u funkciju prirodnih reusrsa naše općine i  razvoju  na  svakom njenom dijelu.

Radio Olovo /Foto K.P tekst A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button