Olovo

ŠEHIDSKA DOVA U NOVOM , LJEPŠEM I UREĐENOM KOMPLEKSU ŠEHIDSKOG MEZARJA SOLUN

ŠEHIDSKA DOVA U NOVOM , LJEPŠEM I UREĐENOM KOMPLEKSU ŠEHIDSKOG MEZARJA SOLUN

Više stotina posjetilaca i ove godine 20.avgusta pohodilo je šehidsko mezarje Solun da, na dan kada je 1992.godine u ovdje ukopan prvi šehid, odaju dužnu počast najboljim sinovima naše domovine, onima  koji su u temelje njene slobode ugradili svoje živote. Šehidska dova u Solunu, 21. u kalendaru dova MIZ Olovo, posebna je upravo zbog činjenice da se održava u bjelini šehidskih nišana kao podsjetnik na tužnu ali slavnu prošlost i nemjerljivu žrtvu koju su stanovnici ovog, kao i brojnih drugih šehidskih mezarja u Olovu i BiH  dali u borbi za slobodu.

   Učenje Kur’ana, Mevluda i Dove u izvedbi imama MIZ Olovo i Mreže mladih predhodilo je zajedničkom podne namazu .U okviru tog prigodnog vjerskog programa prisutnima se, u svojstvu izaslanika muftije Sarajevskog, obratio  hfz. Mensud ef. Đulović. On je ukazujući na značaj ovakvih manifestacija pozvao prisutne da, kroz odgoj svoje djece, kroz stalna kazivanja i podsjećanja čuvaju i sačuvaju uspomenu  na naše šehide. – Zbog nas! Ne zbog njih, jer „… oni su živi, ali vi to ne znate“ – podsjetio je Hfz Đulović na  Kur’ansko kazivanje.

Na spomen zid u izgradnji, predstavnici porodica šehida, te organizacije RVI položili su cvijeće i proučili fatihu pred duše svih stanovnika ovog mezaristana.

  Naime, ovogodišnja šehidska dova u Solunu u znaku je novog i ljepšeg ambijenta koji je rezultat ulaganja i obimnih radova na uređenju kompleksa šehidskog mezarja Solun.   Te pozitivne promjene evidentne su kroz novi i ljepši pristupni put, nove pristupne staze, uspravljene i ravne šehidske nišane, poravnjati teren ukrašen cvijećem i ostalom hortikulturom.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button