KulturaNGO i udruženjaOlovo

Članovi Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Olovo posjetili Travnik i Ahmiće

15. oktobra 2019. godine članovi Organizacije porodica šehida i poginulih boraca iz Olova, sa predsjednikom Nazifom Vatrešom, organizovali su posjetu spomen-obilježjima poginulim borcima u Travniku i civilima u selu Ahmići kod Viteza. U Travniku su ih dočekale predsjednica kantonalne Organizacije porodica šehida i poginulih boraca SBK Džemka Dželilović da svojom saradnicom. Na centralnom šehidskom mezarju u Travniku učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odana je počast svima koji su dali svoje živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.Bila je to prilika za obilazak kulturno –historisjih znamenitosti ovog vezirskog grada.

 Na šehidskom obilježju u Ahmićima toplu dobrodošlicu uputile su nam članice Udruženja žena Ahmićanke sa Mahirom ef. Husićem. Mahir ef. Husić podjetio nas je na  na žrtve genocida u Ahmićima koji je izvršen 16. aprila 1993. godine od strane postrojbe Hrvatskog vijeća obrane u džematu Ahmići, ubivši 116 civila Bošnjaka muškaraca, žena i djece u starosnoj dobi od 3 mjeseca do 82 godine.

 U spomen sobi imali su priliku vidjeti autentične slike nakon izvršenja zločina.

– Cilj posjete bio je da se porodice šehida i poginulih boraca upoznaju i druže i da se nikad ne zaboravi i ne ponovi zločin koji je izvršen agresijom na Bosnu i Hercegovinu,kazao je Naziv Vatreš predsjednik Organizacije porodica šehida i pogunulih boraca općine Olovo.

Radio Olovo /Amra Beridan

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button