OpćenitoVijesti iz ZDK

Savez udruženja dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona mjerenjem šećera u krvi obilježit će 14. novembar Svjetski dana dijabetesa

Savez udruženja dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona nizom aktivnosti obilježit će 14. novembar, Svjetski dan dijabetesa. Tema Svjetskog dana dijabetesa za 2019. godinu je “Porodica i dijabetes”, kao i prošle godine, čime se želi podići svijest o uticaju koji dijabetes ima na cijelu porodicu te promovisati uloga porodice u samozbrinjavanju, njezi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa bit će upriličeno u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), a uz pomoć Ministarstva zdravstva ZDK, Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK (ZZO), prijatelja i sponzora.Centralna manifestacija ove godine će se održati u Kaknju.

U svim općinama će se organizirati besplatno mjerenje šećera u krvi, zdravstveni stručnjaci će odgovarati na pitanja građana vezana za dijabetes, a planirani su i sadržaji za djecu. INZ je osigurao 4.000 trakica za mjerenje šećera koje su distribuisane svim općinskim organizacijama.

Centralna manifestacija počinje u 09,30 u Tržnom centru REAL Kakanj prigodnim obraćanjima domaćina i gostiju, nakon čega slijedi besplatno mjerenje šećera u krvi koje će trajati sve do 14,00 sati.

Istovremeno, program će biti upriličen i u JU KSC Kakanj. Psiholog Esmir Brodlija u 11,00 sati održat će radionicu za djecu, a planirana je i podjela prigodnih darova. Potom će biti organizovano besplatno mjerenje minerala i vitamina u organizmu te predavanje o temi “Šećerna bolest i vid”, koje će održati prim.dr. Amela Žiga-Lagumdžija. U sklopu predavanja u KSC-u bit će prikazan i kratki promotivni film “Život ispod duge”.

U 19,00 sati u Domu penzionera Zenica održat će se javna tribina o nastanku, znakovima, liječenju i životu sa dijabetesom koju organizuje Rotary klub Zenica u saradnji sa Savezom udruženja dijabetičara ZDK. Na tribini će se obratiti Harun Imamović, predsjednik Rotary kluba Zenica, Haris Delić, generalni sekretar Saveza udruženja dijabetičara ZDK i predsjednik Udruženja dijabetičara grada Zenica te prof.dr. Larisa Gavran, specijalistica opće medicine iz Zenice.

Savez udruženja dijabetičara ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button