ObrazovanjeOlovo

”Inicijalno provjeravanje motoričkih sposobnosti”rad učenika Microbit cluba OŠ”Hasan Kikić”Solun među 20 najboljih u F BiH

Na trećem po redu takmičenju iz programiranja uz pomoć micro:bit uređaja, koje je održano u Zenici među 20 najboljih bio je i rad učenika OŠ Hasan Kikić iz Soluna.Ishak i Edib Ibrahimović,Amna Kljajić,Naida Fazlić i Lejla Sadiković članovi su Microbit kluba u kojem je začeta ideja i projekat”Inicijalno provjeravanje motoričkih sposobnosti”.
Takmičenje je organizovano u sklopu programa “Škole za 21. vijek” koji u Bosni i Hercegovini implementira British Council, a podržava Vlada Velike Britanije. Škole iz prvog, od pet, ciklusa obuka bile su pozvane da predaju svoje radove u digitalnom formatu, nakon čega je stručni žiri pozvao na takmičenje autore 20 najboljih radova.U timu nastavnika mentora OŠ Hasan Kikić Solun je i Medina Makaretović nastavnica Bosanskog jezika i književnosti koja nam je kazala da su učenici sami osmislili projekat i zajedno radili na njemu uz podršku nekoliko nastavnika koji su prošli obuku kroz program“Škole za 21.vijek“.

-Kako je trebalo projekat osmisliti i predati u digitalnoj formi za vrlo kratko vrijeme su to uspjeli i na kraju ušli u uži izbor među ogromnim brojem prijavljenih škola iz cijele Federacije BiH.Na predstavljanju projekta bila su dva učenika Ishak i Edib Ibrahimović koji su predstvaljali našu školu,kaže nastavnica Makaretović.

Zadaća učenika je bila da osmisle projekte kao odgovor na Ciljeve održivog razvoja koje je definirao UN.Projekat „Inicijalno provjeravanje motoričkih sposobnosti“učenika OŠ“Hasan Kikić“podrazumijeva rano otkrivanje motoričkih sposobnosti kod djece na časovima tjelesnog odgoja ali se može upotrebljavati i u drugim vidovima nastave ističe Ishak Ibrahimović učenik devetog razreda ,koji  je jedan od autora projekta.

Njegovo zanimanje za informatiku je počelo veoma rano i razvijalo se kroz školovanje.

-Naše kolegice su uradile maketu a ja i Edib smo radili na programiranju.Uređaj koji smo osmislili uz pomoć microbita mogu koristiti svi učenici od prvog do devetog razreda i napravlčje je tako da olakša rad i nastavnicima.  Učešće na ovom  projekatu mi je pružilo mogućnost da se i praktično okušam i primjenim svoje znanje što je najljepši dio svega ka da vidite rezultate,kaže Ishak .

Članovi microbit kluba sa direktorom Adisom Jamakovićem nastavnicom Medinom Makaretović i pedagogicom Enidom Halilović

Slično misle i Edib ,Lejla,Naida i Amna koji ove školske godine završavaju osnovno obrazovanje i odlaze iz ove škole sretni što su generacijama iza njih ostavili nešto na šta se mogu ugledati i biti ponosni.

Microbit uređaj primjenjen u projektu”Inicijalno provjeravanje motoričkih sposobnosti”

-Trud i rad se uvijek isplate i vjerujemo da će učenici koji budu dio Microbit kluba ove škole u budućnosti napraviti i još zanimljivije projekte,kaže Amna Kljajić.

Trenutno su u OŠ“Hasan Kikić“Solun aktuelna još dva projekta Međunarodni program „Eko škola“na koji su se registrovali prošle godine.Uskoro slijedi realizacija projekta „Naša budućnost je obrazovanje“koji je prošao kod Federalnog ministarstva obrazovanja,nauke kulture i sporta a koji podrazumijeva opremanje multimedijelane učionice za individualni rad sa učenicima.

Unutrašnjost objekta OŠ”Hasan Kikić” hodnici i učionice važe za naljepše uređene ne samo u Olovu već i šire.Šareni i lijepo ukrašeni zidovi su djelo ruku učenika ali i njihove pedagogice Enide Halilović ali i nastavnika ove škole.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button