Općenito

POZIV POREZNIM OBVEZNICIMA -Izmirite svoje obaveze i 2020. godinu započnite bez starih poreznih dugova

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća porezne obveznike da je ostalo još 13 dana tokom kojih mogu iskoristiti mogućnost da sumiraju i izmire svoje porezne obaveze.

Porezna uprava Federacije BiH vas poziva da do 31.12.2019. godine:

  • Podnesete porezne prijave i platite porezne obaveze, u skladu sa zakonom.

Podnošenjem poreznih prijava i plaćanjem poreznih obaveza, u skladu sa zakonom, porezni obveznici neće biti izloženi riziku izricanja kazni, i to:

  • za neplaćanje poreza na dobit do 100.000,00 KM,
  • za nepodnošenje poreznih prijava do 100.000,00 KM,
  • za neplaćanje doprinosa do 5.000,00 KM, kao ni riziku
  • plaćanja kamate po stopi od 0,04% dnevno, odnosno na godišnjem nivou 14,6%.

Podsjećamo vas da ste dužni da dobrovoljno prijavljujete i plaćate svoje obaveze. Dobrovoljnim podnošenjem poreznih prijava, u obliku, na mjestu i u rokovima propisanim poreznim zakonima, te plaćanjem poreznih obaveza u skladu sa važećim propisima vi izvršavate svoju zakonsku dužnost.

Porezna uprava želi djelovati preventivno, a ne represivno. Sankcionisanje i kažnjavanje poreznih obveznika nije cilj Porezne uprave Federacije BiH. Cilj Porezne uprave Federacije BiH je da svaki porezni obveznik ispunjava zakonom propisane obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika i da za svaku uslugu izda račun.

Najbolji i najsigurniji način poslovanja je da svoje obaveze izvršavate blagovremeno, odnosno da poslujete u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima.

Plaćanjem poreznih obaveza dobivate i zadovoljnog radnika koji može da ostvari svoja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti, a zadovoljni radnik daje najbolje rezultate.

Porezna uprava Federacije BiH želi biti partner poreznim obveznicima i zahvaljuje se svim poreznim obveznicima koji su uredno izvršavali svoje porezne obaveze, te poziva i ostale porezne obveznike da to blagovremeno čine.

 Vaša Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button