Vijesti iz ZDKZdravlje

Markice zdravstvenog osiguranja mogu se uplatiti do 31.marta 2020.godine

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona i u 2020. godini  pruža mogućnost osiguranim licima da kupovinom markica zdravstvenog osiguranja budu oslobođeni učešća u troškovima korištenja zdravstvene zaštite.

Uvođenje markica prije dvije godine pokazao se kao jako koristan projekat za osigurana lica,  te i ove godine vlada veliko interesovanje za kupovinom markica.

Naravno, glavni cilj kupovine markica su benefiti koje ostvaruju osigurana lica.  Pravu svrhu markice su uvidjela ona osigurana lica koja su kupila markicu, te iskoristila benefite.

Uvođenje markice zdravstvenog osiguranja je u interesu osiguranih lica koja će imati mogućnost da sami izaberu da li će plaćati participaciju prilikom svakog korištenja primarne, specijalističko-konsultativne i bolničke zdravstvene zaštite ili će kupovinom markice biti oslobođeni od plaćanja participacije shodno Odluci o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite.

Kupovina markice  ostaje na dobrovoljnoj osnovi tako da osigurana lica koja ne kupe markicu i dalje će plaćati neposredno učešće (participaciju) u skladu sa važećom Odlukom.

Iznos, odnosno visina markice i ove 2020. godine je kao i prethodne dvije godine, 20 KM po osiguranom licu i vrijedi godinu dana, od dana uplate, a može se uplatiti do 31.marta 2020. godine.

Markica se može uplatiti u BH pošti i bankama. S uplatnicom i zdravstvenom knjižicom potrebno je doći na šaltere Poslovnica  Zeničko-dobojskog kantona.

   DIREKTOR prof. Omer Škaljo

Radio Olovo/ Odnosi s javnošću ZZO ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button