AktuelnoOlovoOpćenito

ODRŽAN TRADICIONALNI BOŽIĆNI PRIJEM U SVETIŠTU GOSPE OLOVSKE

Predstavnici, vjerskog, političkog, privrednog i drugih oblasti javnog života iz Olova, Vareša, Kaknja, ali  i uzvanici iz drugih  mjesta u BiH okupili su se i ove godine na tradicionalnom božićnom prijemu što ga organizuje upravitelj Svetišta Gospe Olovske.

  Izražavajući svima toplu dobrodošlicu fra Ilia Božić je kazao kako su božićni prijemi i ova decenijska olovska tradicija uvijek prilika i za rezime urađenog u godini na izmaku te utvrđivanje planova za novu godinu. U tom kontekstu on je podsjetio na važnost aktuelnih radova i realizaciju projekta obnove i sanacije objekta crkve.  Kako se radi  o spomeniku kulture u BiH on je kazao da se na raspisane tendere za obnovu u 2018 i 2019 nije se javila niti jedna firma koja posjeduje certifikat za radove na ovakvim objektima.

  • Do sada prikupljena sredstva, a ta akcija je i dalje u toku, dovoljna su da se krene u prvu fazu koja podrazumjeva izmjenu temelja crkve i novi drenažni sistem. Nadam se će u godini pred nama ti radovi započeti i da ćemo i dalje imati vašu podršku – naglasio je u svom obraćanju fra Ilija Božić.

On je govoreći o važnosti  projekta kazao kako je Svetište Gospe Olovske, kao jedno od najstarijih Marijanskih svetišta na Balkanu, kulturno-historijsko blago BiH koje, djelujući preko svojih bosanskih  fratara, već 640 godina svjedoči njenu državnost i samostalnost.

  • Osim toga ovdje u samostanu Gospe Olovske pokopan je i otac bosanske povijesti i štampanog bosanskog pisma – bosančice fra Matija Divković. Sve su ovo razlozi zbog kojih vjerujem da ćemo u našim naporima na očuvanju i zaštiti Svetišta imati ne samo podršku Vas ovdje prisutnih nego i zvaničnih institucija sa svih nivoa u našoj državi- kazao je u svom obraćanju upravitelj Svetišta fra Ilija Božić čestitajući na kraju vjernicima katolicima Božić, a svima ostalima sretnu i uspješnu Novu 2020 godinu. 

Čestitke i riječi podrške uputili su potom u svom obraćanju Esad ef. Pepić glavni imam MIZ Olovo, načelnik Općine Olovo Đemal Memagić, te predsjedavajući OV Kakanj Slaven Katičić koji je pozvao fratra, imama i načelnika u zvaničnu posjetu Kakanju gdje bi, uz već obavljene konsultacije sa načelnikom Kaknja, utvrdili modalitete pomoći projektu obnove i zaštite Svetišta Gospe Olovske. 

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button