OlovoSport

Škola košarke u Olovu od sada sa trenericom Timom Džebo

U sali OŠ „Olovo“ ,posjetili smo djevojčice u Školi košarke , koja je počela sa radom krajem 2019.godine.Pored Džemala Avdibašića pokretača škole i trenera,od sada će ove djevojke imati priliku i čast da ih trenira Tima Džebo jedna od najuspješnih košarkašica BiH i bivše Jugoslavije.Tima je rođena u Olovu gdje je napravila  svoje prve košarkaške korake u KK“Stupčanica“Olovo“. Iskoristili smo priliku da razgovaramo sa ovom vrhunskom sportistkinjom koja se rado odazvala našem pozivu za razgovor.

-Kada sam saznala od Džemala Avdibašića da počinje sa radom ova škola, ponudila sam svoje vrijeme,znanje i iskustvo da prenesem polaznicima škole.Sretna sam da mogu danas biti sa ovim djevojčicama koje imaju želju da uče i treniraju košarku.Ukoliko budu vrijedno radile rezultati neće izostati,kazala je između ostalog trenerica Džebo.

Tima je rado za naš radio govorila o svojim početcima i ljubavi prema ovom sportu koji je okupirao svo njeno vrijeme tako da je košarka bila i ostala njen životni poziv.

Tima je počela igrati košarku 1980.godine sa 16 godina kada je osnovan Košarkaški klub „Stupčanica“ gdje ostaje do završetka srednje škole 1982.godine kada karijeru nastavlja u KK“Željezičar“u Sarajevu.

-U KK“Željezničar“sam igrala pet godina a nakon toga i u drugim klubovima do svoje 40 godine.Imam dosta medalja, one koje su vrijedne pomena i koje za mene imaju najjači sjaj su srebrena medalja sa Svjetskog prvenstva sa reperezentacijom bivše Jugoslavije i ona koja mi je najdraža sa reprezentacijom BiH zlatna medalja sa Mediteranskih igara 1993.godine.Puno toga me veže za tu medalju jer je to je bio najteži period za sve nas i našu zemlju ali nisam odustajala iz trećeg pokušaja sam uspjela izaći iz Tuzle i pridružila se mojim kolegicama  sa kojima sam osvojila zlato za našu Domovinu,s ponosom ističe Tima.

Jedna od najuspješnijih košarkašica naše domovine  u posljednje vrijeme dosta vremena provodi u Olovu sa majkom kojoj pomaže u svim poslovima.Druga ona tužna strana medalje je da nema primanja na ime profesionalnog bavljenja sportom zato što još uvijek zakonski nije riješeno pitanje zaslužnih sportista u BiH.

Tima danas sa svojih 56 godina ima zavidnu figuru ,zdrav duh i snagu da podučava mlade što je kaže bila njena želja.

-Olovo nažalost još od mojih početaka nema ni jedan kolektivni ženski sport tako da mi je ovo još veća satisfakcija da radim sa mladima jer imamo i mnogo veće ambicije kada za to dođe vrijeme,kaže Tima.

Dobra atmosfera i želja za učenjem osjetial se na ovom prvom treningu na kojem je bila i naša sagovornica Merjema Salamović koja pohađa osmi razred OŠ“Olovo“.

-Obradovana sam početkom ove škole u koju sam se odmah upisala i dolazim redovno na treninge.Posebno mi je drago što će nas trenirati naša istaknuta košarkašica Tima Džebo,kaže Merjema.

 Zanimljivo je da pored djevojaka iz Olova školu košarke pohada  i Edna Karač polaznica iz Kladnja koja ima deset godina.

-Prošli put sam došla sa rodicom i gledala kako igraju i svidkelo mi se a danas sam se upisala i želim da treniram kaže Edna.

Džemal Avdibašić trener i osnivač škole košarke kaže da dva puta sedmično treniraju u sali OŠ“Olovo“ i Sportskom centru Olovo, koji su im ustupile besplatno po dva termina ali se nadaju da će uskoro dobiti još jedan termin s obzirom da je sada naša Tima ponudila svoju podršku.


Da se podsjetimo ,Tima je košarkašica koja je osvojila srebrenu medalju sa reprezentacijom Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu 1991. godine u Maleziji i zlatnu medalju na Mediteranskim igrama sa reperezntacijom Bosne i Hercegovine 1993. godine u Francuskoj. Rizikovala je svoj život da bi nastupala u dresu reprezentacije naše Domovine 1993. godine! 

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine
Ratne 1993. godine, 27. juna, ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine zapanjila je svijet trijumfom na Mediteranskim igrama u francuskom Monpeljeu.
Bilo je to naše prvo veliko zlato u kolektivnim sportovima, uspjeh kakav ni do danas nismo ponovili na seniorskoj sceni…

Ove djevojčice mogu biti počastvovane jer imaju priliku da nauče kako se igra košarka i kako se pristupa toj igri ,

od najbolje košarkašice sa ovih prostora.Jednom prlikom njena kolegica Razija Mujanović, još jedna legenda ženske košarke, je kazala

-Ubjeđena sam da će se ženska košarka vratiti proslavljenim košarkašicama, zbog generacija koje dolaze. Najbolji skok-šut bivše Jugoslavije, Tima Džebo!

Ostaje nam samo da poželimo da se ove riječi naše također sjajne košarkašice Razije Mujanović i ostvare i da ovim djevojčicama poželimo puno sreće i uspjeha.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button