KulturaOlovo

Tradicionalnim planinarskim i pješačkim pohodima započelo obilježavanje godišnjice stradanja olovskog komandanta Senahida Bolića Bole

Članovi PD”Smolin”Olovo jutros su sa trga “Senahid Bolić Bolo”krenuli na tradicionalni memorijalni pohod u znak sjećanja na olovskog komandanta . Ove godine se obilježava 26.godišnjica od kada je komandant Bolo u tuzlanskoj bolnici preminuo od zadobijenih rana od agresorske granate na prvoj liniji odbrane na Prgoševu. Kako nam je kazao prof.Zahir Ećo predsjednik planinarskog društva “Smolin” , planinari će se kretati maršrutom Olovo-Gusti gaj-Klecala-Slavanj-Bakići-Konjsko gdje će biti odata počast i održan čas historije.

Pored planinarskog započela su i dva pješačka pohoda duž linije odbrane u zoni odgovornosti 2. brdskog bataljona od mjesta ranjavanja komandanta Bole u reonu Prgoševa do Konjskog brda. Staza kretanja: Prgoševo-Ajdinovići-Vrtić-Bakići-Konjsko brdo i od Kremenjače (Musići) do Konjskog brda na Bakićima.

Raduje činjenica da među učesnicima ima veliki mladih jer ovo je samo jedan od načina razvijanja kulture sjećanja na važne ljude i datume naše slavne historije.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button