Općenito

Boračke stipendije dobilo 100 studenata iz Olova

U Olovu su  danas uručena rješenja za stotinu studenata branilačke populacije koji su ostvarili pravo na stipendiju.Rješenja o stipendiranju uručio je Fahrudin Čolaković  Ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK u prisustvu premijera Vlade ZDK Mirze Ganića i Općinskog načelnika Đemala Memagića.

Općinski načelnik Đemal Memagić je u svom obraćanju studentima naglasio da podrška studentima iz Olova nikad nije bila veća polazeći od njegovog ličnog izdvajanja načelnićke plaće ,zatim od Vlade ZDK koja nastoji da pomogne svim studentima koji se prijave na konkurse.

-Nadamo se da ćete vi to znati cijeniti prvo zbog sebe i svojih roditelja koji su se borili za ovu zemlju,i da ćete sutra kada budete u mogućnosti vašim doprinosom pomoći razvoju Olova i BiH,kazao je načelnik Memamgić.

  Premijer Ganić je izrazio zadovoljstvo što je Vlada drugu godinu zaredom uspjela osigurati sredstva za dodjelu stipendija svim studentima koji su ispunjavali uslove i dostavili formalno ispravne aplikacije.

“Sretan sam što učestvujem u kreiranju procesa od kojih svi studenti mogu imati korist, bilo kroz stipendije Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ili kroz plaćanje troškova smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima. Imate obavezu da učite i polažete ispite, a mi ćemo vam pružati podršku na tom putu”, kazao je premijer Ganić, navodeći da ukupna izdvajanja ovog kantona za podršku studentskoj populaciji prelaze 5 miliona KM.

Stipendije Ministarstva za boračka pitanja za studijsku 2019/20. godinu dobio je 2.251 redovni i samofinansirajući student, za što su osigurana sredstva u iznosu od 2 miliona i 479.000 KM. Iznos stipendije je 800 KM za prvu godinu studija, a 1.200 KM za ostale godine studija te prvu i drugu godinu drugog studijskog ciklusa.

Ministar Čolaković je rekao da je podrška braniteljskoj populaciji jedan od glavnih prioriteta ove vlade, navodeći da je broj stipendija za pet godina udvostručen, a budžet za braniteljsku populaciju povećan na13,6 miliona KM. Pozvao je studente da svoje vrijeme koriste za učenje i sticanje vještina koje će im koristiti u karijeri.

“U BiH ima dovoljno prostora za sve. Potrudite se da date sve od sebe i pomognete sebi i porodici, a tako i kompletnoj zajednici, pa tek onda da razmišljate o odlasku. Želimo vam pomoći da svoju budućnost gradite u BiH”, poručio je Čolaković.

Pored Olova rješenja o stipendiranju danas su uručena i za 544 studenta iz Zenice.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button