Humanitarne akcijeNGO i udruženjaOlovo

Članice FŽ”Sabina Jamaković” uručile poklon za Dan žena samohranoj majci Hasiji Muratović

Međunarodni Dan žena 8.mart je prilika da se ženama ukaže poštovanje, skrene pažnja na njihova prava i ulogu u društvu ali i probleme sa kojima se susreću žene u porodici. Članice Udruženja žena „Sabina Jamaković“ove godine su odlučile ispoštovati želju Nihade Zukić predsjednice udruženja da poklon koji je bio namijenjen njoj za 8.mart uruče jednoj samohranoj majci.

U ime članica ovog udruženje Azra Demirović i predsjednica Nihada Salibašić posjetile su Hasiju Muratović koja živi sa dvoje maloljetne djece u podstanarskom stanu u Olovu.Tom prilikom majci Hasiji uručile su proizvode iz vlastite radionice “Vrijedne ruke” i novčani prilog koji je bio namijenjen za kupovinu poklona za 8.mart. Od kako je Hasijin muž Ferid umro prije četiri godine, sa minimalnom penzijom i od onog što sama zaradi plaća stanarinu i izdržava porodicu.Kako nam Hasija priča ima dana kada gladni zaspe jer dug je mjesec do penzije od koje joj vrlo malo ostane kada plati stanarinu.A da sve bude još teže, njena djevojčica Nermina koja ima pet godina zbog još uvijek ne utvrđene dijagnoze ne može pohađati redovnu nastavu.Djevojčica Nermina teško ostvaruje komunikaciju,ne može da pamti i prema majčinim riječima uskoro će uz pomoć Centra za socijalni rad i nadležnih zdravstvenih ustanova naći put da Nermina dobije konačnu dijagnozu i adekvtanu pomoć.

U ovoj teškoj životnoj priči majke Hasije snagu joj daje njen dječak Armin koji je dobar učenik drugog razreda Osnovne škole „Olovo“ , voli sport i trenira rukomet.Armin voli da uči i ispunjava svoje školske obaveze ,odgovoran je i savjestan dječak kaže njegova majka ali veoma često zbog napada koje ima njegova sestra i njenog opšteg stanja ne može učiti.Nažalost nismo ga zetkli kod kuće kada smo ih posjetili jer je bio na treningu.

Zima je kaže Hasija najteži period jer nema puno sezonskih poslova koje ova vrijedna žena radi ,poput cijepanja drva,čišćenja ili drugih kada svugdje sa sobom mora voditi svoju kćerku koju ne može ostaviti na brigu nikome zbog njenog stanja.

Općina Olovo je ovoj porodici nedavno dodijelila manji stan kako bi bar imali adekvatan smještaj i ne bi morali plaćati stanarinu što će nadamo se biti samo početak boljih uslova za život ove majke i njeno dvoje djece.U stan bi trebali useliti uskoro ali sudeći prema trošnim stvarima i prostirci nismo sigurni da li će ga imati čime opremiti i urediti.

Slijedimo ovaj humani gest članica FŽ”Sabina Jamaković” jer zajedno možemo puno više.Ukoliko možete i želite pomoći porodici Hasije Muratović broj telefona na koji ih možete kontaktirati je 061 482 547.Trenutno žive u privatnoj kući u ulici iznad Policijske stanice Olovo.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button