Vijesti iz ZDKZdravlje

AKTIVIRAN KANTONALNI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE: POSTAVLJENI ŠATORI ZA TRIJAŽU U DOMU ZDRAVLJA ŽEPČE

zdk.ba

Na današnjoj vanrednoj sjednici aktiviran je Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, a na osnovu odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa za teritorij Federacije BiH.

“Na sjednici smo razmatrali način podrške Kriznom štabu za praćenje novog korona virusa pri Ministarstvu zdravstva ZDK, koji je do sada bio veoma efikasan te svojim naredbama i uputama doprinio sprečavanju širenja virusa. Želimo staviti na raspolaganje sve resurse civilne zaštite te biti podrška Kriznom štabu u ovoj situaciji”, kazao je Arnel Isak, komandant Štaba i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZDK.

Odluka o proglašenju stanja nesreće na području FBiH daje Kantonalnom štabu civilne zaštite uporište da može djelovati u smislu angažiranju ljudstva i materijalnih dobara.

“Sugerišemo i drugim ministarstvima da, ako postoji potreba, formiraju svoje krizne štabove koji će se fokusirati na ublažavanje posljedica pandemije u drugim oblastima, kao što su privreda, poljoprivreda, ugostiteljstvo, trgovina, turizam. Poduzet ćemo sve, zajedno sa općinskim i gradskim štabovima civilne zaštite koji su već stavljeni u funkciju, da zaštitimo naše građane, od kojih također očekujemo saradnju”, kazao je Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

KUCZ je već poduzela odgovarajuće mjere, pa je tako lokalnim zajednicama stavila na raspolaganje šatore koji će služiti kao trijažni centri za oboljele, kako bi se spriječio ulazak infekcije u zdravstvene ustanove. Dva šatora su već postavljena ispred Doma zdravlja u Žepču, s obzirom da se očekuje masovniji dolazak građana tokom predstojećih uskršnjih blagdana, a po potrebi će biti postavljeni i u drugim zdravstvenim ustanovama u ZDK.

Kantonalni štab civilne zaštite naložio je općinskim i gradskim štabovima da iznađu prostor za izolaciju osoba za koje se sumnja da su zaražene korona virusom.

Također, naloženo je općinskim i gradskim sanitarnim inspekcijama da ubrzaju izdavanje rješenja osobama kojima je već određena mjera kućne izolacije.

Press-služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button