Pročitajte i primjenjujte važne preporuke: Ne dozvolite da prenošenjem virusa naškodite drugima
Poštovani građani, bolest uzrokovana virusom Covid-19 je uglavnom blaga, pogotovo za djecu i mlade. Međutim, može izazvati i ozbiljan oblik bolesti.Neke od osoba koje se zaraze trebaju dobiti pomoć u bolnici, navodi se u informaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
Zbog toga je potpuno normalno da se brinete kako će epidemija Covid-19 uticati na vas, vaše bližnje i vaše kolege. Međutim, našu zabrinutost možemo usmjeriti u poduzimanje akcija kojima ćemo zaštititi sebe, svoje voljene i svoju zajednicu.
Najbitnije je znati da nepotrebnim kretanjem, kontaktima i boravkom vani možete postati prenosilac virusa do osoba koje će se teže od vas suočiti sa ovom bolesti.
Prvo i najvažnije je često i temeljito pranje ruku i pravilna respiratorna higijena. Drugo, budite informisani i pratite isključivo preporuke nadležnih zdravstvenih institucija i kriznih štabova.
Preporuke za ličnu zaštitu i zaštitu ljudi u vašem okruženju:
1. Često i temeljito perite ruke sapunom i vodom, najmanje 20 sekundi, ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi 70%-tnog alkohola. Pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanja viruse koji mogu biti na vašim rukama;
2. Potrebno je držati distancu od najmanje jedan i po metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu. Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Ako ste preblizu možete udahnuti te kapljice uključujući Covid-19 virus ako je osoba koja kašlje eventualno zaražena;
3. Izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta rukama, jer rukama dodirujemo brojne površine i rukama možemo pokupiti i viruse. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje;
4. Prilikom kašljanja ili kihanja prekrite usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom, a nakon korištenja maramicu odmah bacite u kantu za otpatke i operite ruke sapunom, te ih dezinfikujte. Respiratorne kapljice šire virus. Pridržavajući se navedenog štitite ljude oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i eventualno Covid-19;
5. Izbjegavajte veće grupe ljudi, javna okupljanja i boravak u zatvorenim javnim prostorima, jer se time smanjuje rizik od bolesti koje se prenose kapljičnim putem kao što su prehlada, gripa i eventualno Covid-19;
6. Ukoliko boravite na radnom mjestu, zamolite i organizujte kolege da se rasporedite u više prostorija u manjim grupama;
7. Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce, jer se rukovanje smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, na taj način smanjujući rizik potencijalnog prijenosa bolesti kao što su gripa i eventualno Covid-19;
8. Provjetravajte prostorije i boravite što više na otvorenom ali bez bliskih kontakata s drugim ljudima;
9. Ako imate simptome respiratorne infekcije (povišenu temperaturu, kašalj, kihanje) nosite medicinsku masku i telefonom se obratite svom ljekaru. Noseći masku štitite druge. Redovno obavještavajte vaše zaposlenike, kolege, partnere i klijente da svaka osoba koja ima čak i blagi kašalj ili nisku temperaturu (37,3°C ili više) mora ostati kući. Kući trebaju ostati (ili raditi od kuće) osobe koje uzimaju lijekove kao što su paracetamol, ibuprofen ili aspirin, koji mogu prikriti simptome infekcije;
U INZ savjetuju i kako da pripremite svoje radno mjesto i svoj dom – jednostavni načini sprječavanja širenja Covid-19 na vašim radnim mjestima i u domovima:
1. Osigurajte da su na vašem radnom mjestu i u vašem domu sve površine čiste i higijenski ispravne. Koristite dezinfekcijska sredstva na bazi 70%-tnog alkohola;
2. Najmanje tri puta dnevno čistite dodirne tačke u zgradama, kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinske upravljače, prekidače za struju, zvona na vratima, tipke u liftovima, pultove za prijem stranaka, te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba. Dodirivanje kontaminiranih površina od strane uposlenika i klijenata je jedan od glavnih načina širenja Covid-19;
3. Potrebno je brisati podove, kao i podove toaleta dezinfekcionim sredstvom, te druge slične površine, brisati stolove, klupe i stolice dezinfekcionim sredstvom, sale, te druge slične površine, uz vođenje evidencije o redovnom prebrisavanju dezinfekcionim sredstvom;
4. Najmanje dva puta dnevno čistite sve dodirne površine: radne površine, pametne i druge telefone, laptope, tastature i računare;
5. Koristite telefone, video-konferencije, internet, viber grupe, razne multimedijalne komunikacione kanale i slično za poslovanje što je više moguće kao zamjenu za sastanke. Kada su sastanci neophodni, organizujte ih u što većim prostorijama, te ostavite dovoljan razmak (1-2 metra) između osoba. Izbjegavajte rukovanje, te držite distancu od najmanje jedan metar tokom razgovora. Prostorije za sastanke, edukacije i druge prostore gdje se okuplja veći broj osoba očistiti i prozračiti nakon svakog sastanka, a prozračiti i u toku sastanka;
6. Redovno, najmanje dva puta dnevno, provjetravajte sve prostorije. Često provjetravanje prostorija je mjera prevencije kapljičnih infekcija disajnih puteva;
7. Stavite sredstva za dezinfekciju ruku na vidljiva mjesta svuda u radnom okruženju, kao i u vašem domu, a posebno na javna mjesta gdje ljudi imaju manje mogućnosti redovno prati ruke. Osigurajte da se ova sredstva redovno nadopunjavaju;
8. Za pranje ruku u toaletima osigurajte tekuću vodu, po mogućnosti toplu, i sapun, kao i papirnate ubruse za jednokratnu upotrebu;
9. Postavite kante za otpatke s poklopcem za sigurno odlaganje iskorištenih papirnatih ubrusa i drugog otpada u toaletima i drugim prostorijama. Uputu o pravilnom pranju ruku postavite na vidljivom mjestu u toaletu. Svakodnevno praznite korpe za smeće iz svih prostorija;
10. Promovirajte dobru respiratornu higijenu u vašim organizacijama i domovima. Postavite postere na radnom mjestu koji promoviraju respiratornu higijenu (kašljite i kišite u unutrašnju stranu lakta ili maramicu koju odmah nakon upotrebe treba baciti);
11. Redovno sprovodite mjere dezinfekcije na vašem radnom mjestu, a mjere dezinsekcije i deratizacije (DDD postupci) provodit će se u skladu sa preporukama nadležnih;
12. Poželjna je dodatna samoedukacija građanstva iz oblasti pružanja prve pomoći, uz održavanje ormarića i kutija prve pomoći na radnom mjestu i u domu popunjenim.
Građanima je veoma bitno reći da upamte i primjenjuju sljedeću preporuku, navode iz INZ – ISKLJUČIVO čitajte i primjenjujte preporuke koje izdaju NADLEŽNE zdravstvene institucije i ustanove na području BiH, FBiH i ZDK.
Kako biti kontuirano informisan:
Informacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i preporukama na području BiH, FBiH i ZDK možete pronaći na internet stranicama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (inz.ba), kao i Federalnog ministarstva zdravstva (fmoh.gov.ba) i Zavoda za javno zdravstvo FBiH (zzjzfbih.ba);
Najnovije informacije SZO o područjima širenja Covid-19 dostupne su na:
a upute SZO o Covid-19 na: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019.
U nastavku su dati kontakt brojevi za informacije u vezi Covid-19 u svim domovima zdravlja na području ZDK, kao i broj u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
MOLIMO VAS da se o svim informacijama i daljim aktivnostima prvo informišete putem telefona, te da ne dolazite u zdravstvene ustanove PRIJE nego ostvarite telefonski kontakt sa nadležnim.
Panika nije opcija, oprez jeste!
DEŽURNI BROJEVI TELEFONA U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA ZDK-
-NAMJENJENI ZA INFORMISANJE POVODOM COVID-19-
DZ ZENICA 032/403-401; 062/238-985; 062/170-694;
DZ MAGLAJ 032/465-684 032/ 465-680; 062/349-225;
DZ ZAVIDOVIĆI061/ 781-874;
DZ KAKANJ 032/460-950; 032/ 460-964; 032/ 460-958; 032/460-124;
DZ USORA 032/893-510; 032/ 893-426;
DZ TEŠANJ 032/650-303;LOK: 181, 179; 060/358-1754; 062/530-174;
DZ ŽEPČE 032/880-502; 032/ 880-125;
DZ VISOKO 032/738-822; 032/ 460-328; 061/869-839; 032/ 735-260;
DZ VAREŠ 032/843-034; 032/ 843-026;
DZ OLOVO 032/828 – 080;
LOK: 123 032/825 – 165 ;
DZ BREZA 061/352-087; 032/ 783-288;
DZ DOBOJ JUG032/ 691-624;
INZ062/894 – 569;
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica
Izvori informacija u ovom tekstu su službene web stranice SZO, INZ, FMZ, ZZJZ FBiH.