AktuelnoOlovo

IZVJEŠTAJ ŠTABA CZ OLOVO O STANJU NA DAN 2.APRIL

Jutrošnji izvještaji našeg Štaba CZ koji rukovodi svim mjerama u borbi proitiv koronavirusa,  kazuje da u Olovu i dalje govorimo o mjerama prevencije. Naime, izvještaj koji je Štabu podnio Izudin Kućanović prvi čovjek Doma zdravlja Olovo, uz evidentnu i najvažniju činjenicu da Olovo nema zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, glasi:

  • U izolaciji i pod ljekarskim nadzorom nalazi se 157 osoba na području naše općine
  • U odnosu na brojno stanje od jučer, ova mjera je prestala za 10 lica, dok su mjere izolacije propisane za 4 nova lica. U pitanju je dolazak dva vozača  a ostalo dvoje su njihovi kontakti.
  • U protekla 24 sata niko od lica u izolaciji nije  prijavio nikakve simptome koji se mogu dovesti u vezu sa COVID-19, niti je neko od njih tražio psihološku pomoć i podršku.
  • Svi zdravstveni radnici su dobro – stoji na kraju izvještaja iz Doma zdravlja Olovo.

Jutrošnji izvještaj iz naše PS Olovo kazuje da je po ovom pitanju u poslednja 24 sata pod mjerama policijskog nadzora bilo 163 lica u izolaciji. Od ovog broja 8 lica nalazi se izvan teritorije naše općine. Tokom obilska lica u izolaciji pet njih nije pronađeno na adresi i u svim slučajevima radi se o vozačima, kojima se, po prirodi njihovog posla, mjere nadzora stalno obnavljaju i produžavaju. Nisu zabilježeni slučajevi nepoštivanja samoizolacije i drugih izdatih naredbi.

Od ostalih aktuelnosti vezanih za stanje po pitanju borbe protiv koronavirusa istićemo kako je Kantonalni štab CZ na svojoj poslednjoj telefonskoj sjednici donio tri naredbe, odnosno produžio važenje već postojećih.

  • Ostaje na snazi obustava pružanja usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija na području ZDK koja je donesena 16. marta, a kojom je podsjećamo privremeno obustavljen i rad nargila, kafe i bistro barova, klubova, diskoteka, kazina, sportskih kladionica i sl. Nova produžena naredba stupila je na snagu 01.04.2020.godine u 00:00 sati i trajat će do 30.04.2020.godine do 24:00 sata.
  • Produžena je primjena naredbe kojom se dozvoljava vanlinijski ugovoreni prevoz radnika sa posla i na posao na području ZDK. Ovom su naredbom zaduženi prijevoznici da striktno poštuju naredbe, upustva i preporuke nadležnih u smislu provođenja higijensko epidemioloških mjera izdatih za oblast javnog prijevoza. To podsjećamo podrazumjeva da u prevoznom sredstvu ne smije biti više od 20 putnika. Da svi putnici obavezno ulaze na zadnja vraza, da su u atobusu raspoređeni bez grupisanja, te da se poslije svake vožnje izvrši dezinfekcija prevoznog sredstva. Ova naredba izdata je 23. marta i ovim joj se važnost produžava do daljnjeg.
  • Do daljnjeg će se nastaviti primjenjivati i naredba izdata 21.marta kojom je Kantonalni štab CZ naredio općinama/gradovima u Ze-do kantonu da poduzmu sve radnje koje će obezbjediti kontinuirano snadbjevanje stanovništva pitkom vodom.

Pomenute naredbe istaknut ćemo na našim web portalima gdje ih možete pogledati detaljnije. Ovo je današnji zbirni pregled aktuelnosti vezanih za borbu i mjere protiv virusa COVID-19 na području naše općine Olovo.

Ostanite dosljedni disciplini, odgovornosti i zadatku koji nam ovo teško vrijeme nameće kao imperativ. „Ima jedna modra rijeka…valja nema preko rijeke“ . I hoćemo!  Proći ćemo je i preći ćemo je! Uostalom prepreke su tu da nas čeliče i snaže, da nas prenu kada zaspimo, da nas podignu kada posrnemo, da nas učine boljima kad u zlu priklonimo!

Ostanite i na našem talasu jer mi smo vama najbliži radio!

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button