AktuelnoOlovo

STANJE U OLOVU NA DAN 09.04.2020.G.

Uz nama i dalje najdražu konstataciju da u Olovu nemamo niti jedan registrovani slučaj zaraze koronavirusom evo redovnog jutarnjeg izvještaja koji štabu CZ dostavlja Dom zdravlja Olovo:

  • Broj osoba koje borave u izolaciji je 95 i u odnosu na juče ova mjera mjera je prestala za 7 lica.
  • Novih je 2 od cega 1 dolazak i 1 njegov kontakt.
  • U protekla 24 sata niko od osoba u izolaciji nije prijavio nikakve simptome koji se mogu povezati sa COVID-19.
  • U toku jučerasnjeg dana izvršeno je testiranje, odnosno uzet bris jedne pacijentice koja je nekoliko dana imala povišenu tjelesnu temperaturu i RTG verificiranu upalu pluća. Pacijentica je negirala boravak u inozemstvu i kontakt sa licima u izolaciji ili oboljelim. Pacijentica nije bila pod mjerom kućne izolacije, ali je zbog kliničke slike i moguće transmisije virusa putem poslovnih kontakata supruga urađen bris. Jutros u 07,15 saopšteni su rezultati iz laboratorije UKC Sarajevo da je za ovu našu pacijenticu nalaz na COVID-19 negativan! –
  • Iz Doma zdravlja i dalje pozivaju stanovništvo na pojačan oprez, maksimalno reduciranje kontakata i kretanja te održavanje socijalne distance! Samo poštivanje svih preporuka od strane zdravstvenih organa može spriječiti nastanak epidemije i gubitak ž ivota!
  • Iz Doma zdravlja također napominju da za COVID-19 jos uvijek ne postoji ni lijek niti vakcina. Testiranje nije lijek, već samo mjera kojom se prevenira prenos virusa sa osobe na osobu, te su mjere opreza, distance u kontaktu i poštivanje preporuka najbolji način prevencije koji na našem području daje rezultate i nameće se kao imperativ i u narednim danima.

Iz PS Olovo izvještavaju šstab CZ da je:

  • U protekla 24 sata pod mjerama nadzora bilo 100 lica. Od navedenog broja lica 12 nije zatečeno na adresi stanovanja – vozači!
  • Nisu zabilježeni slučajevi nepoštivanja samoizolacije i drugih izdatih naredbi!

Iz štaba CZ još su jednom podsjetili na aktuelne naredbe o zabrani paljenja trave i niskog rastinja prilikom proljetnih radova. Te aktivnosti u znatnoj mjeri otežavaju posao CZ i nadležnim službama, što je dodatni teret u ovim vanrednim okolnostima. Pripadnici naše PS Olovo će, po jutrošnjem dogovoru, također pojačati aktivnosti na praćenju i suzbijanju ovih aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost imovine i ljudskih života i za koje su propisane visoke novčane, pa i zatvorske kazne.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button