AktuelnoVijesti iz ZDKZdravlje

Vlada osigurala neophodnu zaštitnu opremu za zdravstvene ustanove u ZDK

zdk.ba

Vlada Zeničko-dobojskog kantona uspješno je zaokružila ciklus nabavke veće količine zaštitne opreme za zdravstvene ustanove u ovom kantonu u skladu sa povećanim potrebama usljed pandemije koronavirusa. Nabavka je izvršena u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP), a za ovu namjenu preraspodjelama u budžetu izdvojeno je 400.000 KM, dok je UNDP osigurao dodatnih 100.000 KM.

“Možemo biti zadovoljni jer smo uspjeli nabaviti i isporučiti značajne količine zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. Također, preko UNDP-a smo pokrenuli i nabavku potrebne medicinske opreme za Kantonalnu bolnicu Zenica i Opću bolnicu Tešanj, čiju isporuku očekujemo u narednom periodu”, rekao je premijer Mirza Ganić.

Iduće sedmice planirano je donošenje programa utroška sredstava Ministarstva zdravstva ZDK kojim će biti osigurana značajna finansijska sredstva za domove zdravlja. Iako su osnivači domova zdravlja općine i gradovi, jačanje ovog nivoa zdravstvene zaštite prioritet je Vlade ZDK.

“Od početka smo zauzeli pristup da su sve zdravstvene ustanove prioritet svih prioriteta, tako da nijedna ustanova, bez obzira ko joj je osnivač, nije izuzeta iz podjela opreme, a na tome ćemo istrajavati i u buduće”, rekao je Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite koja je izvršila distrubuciju zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Aličić je prezicirao da je do sada podijeljeno oko 70 posto opreme te da pojedini domovi zdravlja još nisu preuzeli obezbijeđenu opremu.

Zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva dobili su Kantonalna bolnica Zenica, Opća bolnica Tešanj, javne zdravstvene ustanove čiji je osnivač Zeničko-dobojski kanton, općinski domovi zdravlja te službenici policije. Isporučeno je 260.000 hirurških maski, 68.000 zaštitnih maski, 20.000 rukavica, 4.000 hirurških rukavica, 1.800 vizira za lice, 900 zaštitnih naočala i druga zaštitna oprema, kao i dezinfekciona sredstva.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button