AktuelnoOlovo

UZ USORU OLOVO I DALJE JEDINA OPĆINA U ZDK BEZ REGISTROVANIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONA VIRUSOM

Dva mjeseca nakon formiranja općinskog štaba za praćenje stanja u Olovu po pitanju pandemije korona virusa i niza poduzetih mjera, izdatih preporuka i sprovedenih naredbi Olovo se može pohvaliti činjenicom da je, uz Usoru, jedina općina u Zeničko-dobojskom kantonu u kojoj nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze odnosno infekcije sa COVID – 19. Nastavlja se trend, u smislu stanja, pozitivnih izvještaja koje svakodnevno preuzimamo u općinskom štabu CZ Olovo.

Prema jutrošnjem izvještaju iz Doma zdravlja Olovo stanje na dan 12.05.2020.u 8h je slijedeće:

  • U izolaciji I pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 41 naš sugrađanin.
  • U protekla 24 sata mjera je prestala za 4 lica. Novih je 1 (radi seo dolasku iz Njemačke).
  • Niko od lica pod zdravstvenim nadzorom nije prijavio tegobe koje se mogu dovesti u vezu sa COVID-19 infekcijom.
  • -Nije bilo zahtjeva za psihološkom potporom.
  • Svi zdravstveni radnici su dobro.

U svom jutrošnjem izvještaju štabu CZ Olovo iz Doma zdravlja su, u vezi nedoumica pri primjeni mjera izolacije za vozače, iznijeli svoj stav da sva lica koja iz inostranstva dolaze na područje općine Olovo trebaju biti u samoizolacijii 14 dana. “ Vozači u medjunarodnom transportu su oslobodjeni izolacije dok upravljaju vozilom. Onoga momenta kad dolaze u našu sredinu u kojoj su u kontaktu sa porodicom, kreću se, komuniciraju itd., po našem mišljenju, predstavljaju opasnost za širenje zarazne bolesti i predlažemo da se istima i dalje izriče mjera kućne izolacije” – stoji u jutrošnjem izvještaju iz Doma zdravlja uz napomenu da je ovakav stav utemeljen na Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, te da će takva lica i dalje biti stavljana na spisak za izolaciju koji će biti dostavljan ostalim nadležnim organima i službama na postupanje. Iz našeg doma zdravlja i dalje mole za striktno pridržavanje svih protuepidemijskih mjera!

U jutrošnjem izvještaju iz naše PS Olovo stoji kako je u protekla 24 sata pod mjerama nadzora bilo 44 lica.

  • Od navedenog broja 10 ih nije zatečeno na adresi stanovanja – vozači!
  • Nisu zabilježeni slučajevi nepoštivanja samoizolacije i drugih izdatih naredbi!
  • 34 provjere su izvršene odlaskom na adrese stanovanja, a 10 provjera putem telefona i saradničke mreže!
  • Registrovana su dva KD-a i to: u mjestu Solun sječa i otuđenje tri stabla graba iz privatnog vlasništva, te u mjestu Ol. Luke otuđenje jednog agregata na štetu “Geomet” doo Olovo. Policijski službenici su izašli na lice mjesta, izvršili uviđaje i poduzimaju radnje na dokumentovanji i rasvjetljavanju KD-a. Drugih događaja iz domena policijskog rada nije bilo.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button