AktuelnoOlovo

BAJRAM NAMAZ OSIM U DŽAMIJAMA I U SPORTSKOM CENTRU OLOVO

Shodno preporukama Rijaseta IZ u BiH iz MIZ Olovo obavještava vjernike da će se Bajram namaz na području općine Olovo  24. maja 2020. godine klanjati u svim džamijama i mesdžidima gdje se ovaj vjerski obred i do sada obavljao.

Radi poznatih okolnosti u kojima dočekujemo ovogodišnji Bajram i neophodnosti pridržavanja važećih mjera,  a radi rasterećenja pritiska na džamije u Gornjem Olovu i u Olovskim Lukama, Bajram namaz klanjat će se i u sportskom centru u Olovu.

Iz MIZ Olovo podsjećaju vjernike na obavezu držanja distance, korištenja zaštitne opreme (maske i rukavice) te potrebu da pri polasku na bajram namaz sa sobom ponesu vlastitu serdžadu ili peškir na kome će obaviti namaz.

Vjernici su pozvani da se pridržavaju ranijih preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa, te da u slučaju kada se džamije popune, namaz obavljaju na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, ukoliko to uvjeti budu dozvoljavali.

Vjernici se pozivaju da sabah-namaz klanjaju u kućama, a da u džamiju dođu 15 minuta prije bajram-namaza.

Bajram namaz u svim džamijama u Bosni i Hercegovini klanjat će se  prema Takvimu IZ, dakle u 05:49 h, uz poštivanje svih mjera samozaštite koje su bile na snazi prilikom klanjanja džuma-namaza i drugih namaza u džematu.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button