AktuelnoOlovo

U POVODU DANA 1.SLAVNE OLOVSKE BRIGADE ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA I POLOŽENO CVIJEĆE NA SPOMEN OBILJEŽJA

Općinsko vijeće Olovo, nakon redovne, održalo je i svečanu sjednicu u povodu 27.maja Dana formiranja prve slavne olovske brdske brigade. Iako u specifičnim okolnostima koje oblikuje stanje pandemije u sali Doma kulture , održana je svečana sjednica kojoj su uz vijećnike prisustvovali i predstavnici boračkih organizacija, ratni komandanti i komandiri, te jedan broj boraca i drugih gostiju.

Prisutnima se ovim povodom obratio i načelnik općine g-din Đemal Memagić koji je podsjetio na napore koji su, na planu očuvanja sjećanja, učinjeni u posljednjih nekoliko godina, od izgradnje centralnog spomen obilježja do uređenja  šehidskog kompleksa u Solunu. Načelnik Memagić iskazao je spremnost da u narednom periodu pomogne sve projekte u ovoj oblasti posebno istakavši namjeru obnove kompleksa ratne bolnice u Paska Luka.

Nakon svečane sjednice prisutni se se okupili na centralnom spomen obilježju ispred Općine gdje su cvijeće uz načelnika položile delegacije  OV Olovo, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Organizacije RVI i JOB Unija vetarana Olovo.

Potom su se ove delegacije i jedan broj građana uputili ka Solunu gdje u kompleksu šehidskog mezarja također položeno cvijeće i odata počast šehidima ukopanim u haremu solunske džamije.

Ovaj kompleks sada predstavlja jedan od najuzređenijih prostora ovakvog tipa u državi što je rezultat konstatnih napora u kojima su predhodnih godina općina Olovo, u saradnji sa kantonalnim i federalnim vladama i nadležnim ministarstvima, realizirani brojni projekti i radovi na uređenju cijelog kompleksa  centralnog šehidskog mezarja.

Ovu činjenicu prisutnima je posebno naglasio imam solunske džamije Mujo ef. Numanović prenoseći pozitivne utiske brojnih posjetilaca koji su drugog dana bajrama pohodili šehidsko mezarje u Solunu.

Neka je rahmet i vječna slava svim poginulim borcima 1. Slavne olovske brdske brigade!

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button